Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zažijeme oranžové pučmidráty?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek rozhodlo předsednictvo ČSSD, že ve vládě Andreje Babiše zůstává. Nešlo o překvapení. O něco dříve Michal Šmarda oznámil, že nechce být ve vládě, jejíž premiér je – řečeno mými, nikoli Šmardovými slovy, ale na základě jeho vyjádření - křivák.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Pak se otevřel prostor pro premiéra a Miloše Zemana, aby pocítili radost z vítězství nad soc. dem., koaliční smlouvou a Ústavou.

Tato radost ovšem vypadala v okamžiku Šmardova odstoupení jako podmíněná. Sociálnědemokratický manévr totiž dočasně vyloučil možnost rekonstrukce vlády tak, aby se stala de facto vládou prezidentskou, s podporu komunistů a nacionalistů. To nebyl pro Hrad ideální výsledek. Jenže všechno se vyvíjí.

Vyvinuli se během pár dnů i sociální demokraté zde. Dokonce i největší oranžová valkýra Jana Maláčová tlumočila spokojenost spolustraníků, aniž to rozporovala zde.

Po jednání s ministryní financí sociální demokracie nejspíš podpoří státní rozpočet, řekl v neděli šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Existuje italský film s názvem Vyšetřování skončilo, zapomeňte. Tož tak.

Jaké zájmy budou tedy pravděpodobně sledovat koaliční partneři a pán na Hradě, který byl si přál jednoho dne zopakovat delegaci svých zahraničních přátel slova klasikova zde?

ANO=Babiš. Babiš=každý den ve funkci dobrý. Každý den ve funkci dobrý=vládnout s kýmkoliv, kdo zaručí, že ve funkci bude. Kdo nejvíc zaručí, že ve funkci bude=Zeman. K pochopení těchto rovnic netřeba zvláštního nadání, postačí Vysoká škola života.

Co sociální demokracie? Tady to komplikuje mlha. V této straně je totiž jak ministr zahraničí Tomáš Petříček, tak ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, ale rovněž ministrant přes Noční vlky Jaroslav Foldyna. Aby to bylo ještě zamotanější, obvinil nově socan přes Putinovy miláčky socanského ministra zahraničí a ministryni práce a sociálních věcí, že strana jde ke dnu právě kvůli nim. Neboť to prý jsou neoliberálové a neomarxisté.

Jenže to není všechno. Týž žalobce jedním dechem odsoudil politiku ČSSD, že podporuje dávkami i ty, které on nemá rád, tedy nemakačenky s hodně dětmi, což jsou ovšem, jak již dříve stanovil Foldynův duchovní otec Zeman, z 90 procent Romové. V debatě na Twitteru vyjádřili s tímto Foldynovým postojem solidaritu pravicově smýšlející spoluobčané včetně expremiéra Mirka Topolánka. Marx aby se v tom vyznal.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Jedno ale vypadá dost pravděpodobně: ČSSD si nebude chtít rozhněvat Zemana ani Babiše politickými požadavky, ale bude se bít v prsa nad penězi, které chce dát svým (ještě zcela nevyvanulým) voličům. Jinými slovy se můžeme dočkat proměny socanů v oranžové pučmidráty. To by ovšem Zemanovi ani Babišovi vůbec nemuselo vadit.

Reklama

Výběr článků

Načítám