Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vlk Ňuňuňu a poučená kůzlátka

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní nálada z Letné se v neděli přelila do pražských ulic. Tisíce občanů, kteří šli z Albertova na Vyšehrad a pak na Národní třídu, a další desítky tisíců na Václavském náměstí na mě ale nepůsobily jako dav, ale jako shromáždění lidí, kteří ze své svobodné vůle přišli uctít výročí, které je pro ně životně důležité.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Zkusmo si představme, že by takto spontánně vyrazili do ulic ve stejném počtu zástupci voličů, kteří stojí za Babišem či prezidentem. A že by dávali pokojně najevo, že přišli oslavit život ve svobodě. To si ale představit nelze, protože zmínění jedinci na svobodu nadávají. A nenávidí nepřítele, kterého si vždy najdou. Lidé z víkendových shromáždění Babišem jen pohrdali.

Úctyhodná mimokobližní síla, která se nezrodila náhle, ale byla tady už v létě, musela v jednu chvíli zapůsobit i na premiéra. Svědčí o tom dikce jeho nedělního projevu, kterou předem avizoval jako překvapivou (zde).

Babiš mimo jiné sdělil, že by byl rád, kdybychom se na těch zásadních krocích pro budoucnost České republiky dokázali shodnout i napříč politickým spektrem. Protože chce dále pracovat jako premiér pro všechny občany naší země. „A protože to hlavní je, že jsme všichni Češi.“  Nejdůležitější je podle něj udržet získanou svobodu a demokracii pro příští generace. Což prý taky znamená, že v základních věcech táhneme za jeden provaz a že do přirozených diskusí, různých názorů, sporů a rozepří nemísíme nenávist.

Po pořádku. Uplynulý víkend daly statisíce lidí pokojně a bez nenávisti Babišovi na vědomí, že si ho jako premiéra nepřejí. Jistě, je tady více těch, kterým tento Šéf vyhovuje, ale premiérem pro všechny není a nikdy nebude. Vydává příliš výrazné pižmo.

Argument „všichni jsme Češi“ platí na úrovni kmene, nikoli vyspělého demokratického národa. A jaké rysy má získaná svoboda a demokracie zrovna kvůli Babišovi? Je to mimo jiné boj proti jeho choutkám autoritářsky osekat parlament, proti jeho zášti k tradičním demokratickým stranám, proti jeho užvaněnému kolovrátku v médiích a na sociálních sítích.

Od dětství víme, že vlk nejdříve zkoušel neúspěšně oklamat kůzlátka svým pravým hlasem. Po úpravě hlasivek ho prozradily pracky. Včera se připlížil v ovčí kůži jako pan Ňuňuňu, aby mu kůzlátka otevřela. Některá opravdu zjihla. Ale jiná, poučená, jim připomněla nefalšované vlčí vytí. Aby nezapomínala, s kým mají tu čest (zde).

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Ostatně se už dnes ráno Babiš vrátil ke starým metodám (zde). Včerejší projev tedy vskutku myslel upřímně. Podle vzoru Gross.

Reklama

Výběr článků

Načítám