Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Učiní Fiala Zemana jinou, lepší Tornádo Lou?

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé bylo jmenování nového českého premiéra provedeno za podmínek, které poskytly bohatý materiál pro lidové veselí ve veřejném prostoru. Kdo chce najít na síti všelijaké legrácky způsobené situací v Lánech, nebude mít těžkou práci.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Kdyby se přitom někdo náhodou rozčiloval, proč není vůči prezidentovi vykazován respekt, a je naopak terčem posměchu, pak je třeba připomenout produkt myšlení dolních deseti milionů: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Tak dlouho plival Miloš Zeman na všechny kolem, kdo se mu znelíbili, až se mu začaly flusance vracet ve chvíli, kdy už není Miloš Hrozný, pouze Miloš Trapný.

Včera byly ovšem slyšet hlasy, že ať už je Zeman jakýkoliv, přece jen konečně jmenoval Petra Fialu premiérem. A že je to na dobré cestě. Jenže sem patří otázka, na dobré cestě kam.

Napadlo vás někdy, jak geniálně předpověděli dnešní okamžiky už v roce 1964 tvůrci filmu Limonádový Joe? Vždyť je to nabíledni! Nejdříve vládla v hradních a lánských kruzích nenucená atmosféra, kterou nejlépe vystihla píseň Whisky, to je moje gusto. Pistolníkovo řádění v těchto prostorách zdánlivě nebralo konce. Ponižoval slečnu Ústavu a užuž to vypadalo, že je po ní. A vtom se objevil celý v bílém Fiala. Já vím, že Limonádový Joe. Ale jak se jmenoval herec, který ho hrál? No proto. Karel nebo Petr, na tom nesejde.

Teď už v naší současnosti schází jen, aby učinil arizonskou pěnici Tornádo Lou jinou, lepší. Mimochodem hraje ji kdo? No ano, Fialová. Takže, přeloženo z řeči obrodníků do moderního jazyka, musí Zeman, kterého Fialovo charisma promění v jinou, lepší bytost, přestat působit jako ležící policajt na cestě, kterou musí co nejdříve projet nová vláda.

A tady idyla končí.

Zeman hodlá protahovat své schůzky s kandidáty na ministry až do 13. prosince. Je to jeho povinnost vyplývající z Ústavy? Ne. Je to tudíž dejme tomu ústavní zvyklost? Může být. Ale co bylo řečeno? „Pojem ústavní zvyklosti je naprosto idiotský, protože kdyby to byly opravdu ústavní zvyklosti, tak by nějakým způsobem byly zakotveny v Ústavě.“ Autor Miloš Zeman. Z toho plyne, že se s kandidáty na ministry bude scházet naprostý idiot.

Nedosti na tom. Jeden z těchto kandidátů je předem zavržen, neboť přes něj prý nejede Zemanův vlak. Jiná, lepší Tornádo Lou tak bude ze Zemana stěží, nemá na to kádrové předpoklady. A co Limonádový Fiala? Zatím prý klidně počká, jak se zachová Zeman. Ale když ten bude dál řádit, nelze vyloučit, že mu násilím vlije do úst kolaloku.

Reklama

Výběr článků

Načítám