Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ručičky nebudou stačit, rozhodnou mozečky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie má ropu. Rusko má ropu. Venezuela má ropu. Nigérie má ropu. My máme maso, ó, my se máme? Ne, my máme Babiše. Máme se tedy? Nebo je to mimo mísu?

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Andrej Babiš dříve měl jako univerzální příčinu zla Miroslava Kalouska. Jenže ten z aktivní politiky dočasně odešel. A tak Babiš obviňuje tu opozici, tu lidi samotné. Předevčírem ovšem definitivně ukázal obsah své mozkovny, za což mu mimochodem patří velký dík. Už nebude třeba dlouze dokládat, jaký vlastně je, když předvedl, byť nechtěně, svého mentálního pindíka.

Babiš se navezl do maturit: „Já jsem zaměstnával 35 000 lidí a nikdy jsem se na maturitu neptal.“ Další argumenty rozvedl ve videu pod odkazem z předchozí věty. Rozvedl, ale také téma, jak to často dělá, různými odbočkami co nejvíce zamlžil. Má cenu se bavit o tom hlavním, co řekl. To je bezesporu signál obyvatelům, že maturita není v České republice nutná, protože opravdoví zaměstnavatelé, za jednoho z nichž se Babiš považuje, se o tento detail nezajímají. Babiš se například podle svých slov ptal uchazečů, jestli jsou urputní. Třeba se i ptal, jestli jsou taky hovada, aby zjistil, nakolik by se mu dokázali vyrovnat.

V roce 1895 vydal Herbert G. Wells román Stroj času. Cestovatel v čase zjistí, že lidé se v budoucnu rozdělí na dvě skupiny: inteligentní, ale zesláblé eloie a primitivní, zvířecky kruté morloky. Morlokové žijí pod zemí a obsluhují mechanismy. V noci vycházejí ven, chytají eloie a žerou je. Předkové morloků nikdy neměli maturitu a nikoho by ani nenapadlo, že by ji mít měli, když byli dostatečně urputná hovada. Předkové eloiů maturitu bezpochyby měli, i tu VŠ (nikoli života), to jim ale bylo nakonec málo platné.

Na Wellse o čtyřicet let později navázal Karel Čapek Válkou s mloky. Ani mloci rozhodně neměli maturitu. Byli ale neuvěřitelně urputná hovada a postupným makáním se vypracovali tak, že zničili lidi, kterým se vymstila jejich omezenost a pohodlnost, jež se mimo jiné projevila v podceňování smrtelného nebezpečí, které pro ně mloci představují.

Dlouho všechny spory o této věci překrýval a ukončoval verdikt o všemocných zlatých českých ručičkách. Ale ta doba je pryč. Práci ručiček budou stále více přebírat roboti. Úspěch jednotlivých států se bude řídit jejich schopností pěstovat co nejvíce chytrých mozečků. Bez vzdělání to půjde jen směrem k morlokům a mlokům.

Momentálně je to v Česku se stavem mozečků transparentní. Stačí pohled na vládu v čele s premiérem.

Reklama

Výběr článků

Načítám