Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Obhájci chromozomu navíc a paní Koněvová

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v dubnu rozhodla, že ČR nepošle peníze na opravu českých válečných hrobů do Ruska. Důvodem je negativní ruský postoj k jejich obnově. Představte si, že by nějaký člen vlády dodal na adresu ruských úředníků, že jsou to místní bachaři z gulagu. Jak by se zachovala Putinova kancelář?

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

To můžeme s velkou pravděpodobností předpokládat. Ale nemusíme hádat, jak by se v podobné situaci zachovala kancelář Miloše Zemana. Víme to. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij označil starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře za „místního gauleitera“, tedy funkcionáře hitlerovské NSDAP. Hradní mluvčí vyjádřil pro tuto pozici pochopení. Zazněly i jiné názory zde.

V roce 2014 napsal Putinův pověřenec pro propagandu v USA Andranik Migranjan, že je třeba odlišit Hitlera do roku 1939 od Hitlera po začátku druhé světové války. Před rokem 1939 měl podle propagandisty šanci zůstat německým politikem nejvyšší třídy. Důvod? Protože mj. vzal Československu Sudety.

Proč to připomínám? Protože zatímco Medinského očistila komise od podezření, že opsal svou vědeckou práci, jeho nedávné vzrušení ohledně paktu Molotov–Ribbentrop není podezřením, nýbrž realitou. V článku opěvoval tento komplot mezi hitlerovským Německem a stalinským SSSR jako diplomatický triumf sovětské politiky. Pro osvěžení měřítek: pakt se uzavíral s pašákem Hitlerem, který sebral Čechům Sudety.

Když člověk s touto inklinací zuřivě hájí pomník sovětského maršála, který předtím s nacisty spolupracoval stejně jako celý SSSR, a jako nadávku používá slovo „gauleiter“, jde z toho normálnímu člověku hlava kolem. V závěru tohoto textu se ale vrátíme k vysvětlení z úst samotného ministra.

Zatím zopakujme, že člověku s tímto světonázorem vyjádřil podporu prezidentův mluvčí se zdůvodněním, že to dělá z odporu vůči nacismu. Chybí ovšem upřesnění, zda vůči nacismu před rokem 1939, nebo až po něm. Z Moskvy o tom nic nezaznělo, takže je z toho nerozborná jednota s kremelskou pozicí jako celkem.

Mezitím dcera maršála Koněva v armádním týdeníku Zvezda řekla, že pomník chce převézt do Moskvy zde. Uskutečnění tohoto nápadu by bylo úlevné. Nevadí, že z článku se dozvíme, že Ondřej Kolář musel uprchnout z Prahy před hněvem Pražanů a že podle paní Koněvové jsou Češi součástí kampaně, která má ukázat SSSR jako okupanta, až na výjimku: je to člen vlády ve funkci prezidentova mluvčího, který pomník vlastnoručně očišťoval.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Slíbil jsem Medinského vysvětlení. Je zde. Téměř před sedmi lety řekl, že Rusové přežili proto, že mají chromozom navíc. Co to o řečníkovi a obhájcích jeho pozice vypovídá, se dá zjistit snadno.

Reklama

Výběr článků

Načítám