Hlavní obsah

Dcera maršála Koněva chce převézt sochu do Moskvy, starosta Prahy 6 to uvítal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Moskva
Aktualizováno

Spory kolem sochy maršála Ivana Koněva se dostaly i do ruských médií. Státní televize NTV v komentáři na svém webu uvedla, že se téma stalo důvodem k vyřizování účtů mezi obyvateli města. Koněvova dcera Natalja v armádním týdeníku Zvezda navrhla, aby se socha převezla z Prahy do Moskvy. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) vnímá návrh Koněvové jako vstřícný krok, který by mohl uklidnit situaci a měl přijít dříve.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Koněvova socha byla několikrát terčem vandalů

Článek

„Zatímco se Češi hádají o výklad vlastních dějin, dostali jsme nápad převézt pražský památník do Ruska,” uvedla Koněvová s tím, že na rozhodnutí pražských úřadů o osudu sochy nehodlá čekat. Pomník by prý mohl stát na moskevské ulici Maršála Koněva.

Podle ní její otec Čechům nic neudělal. „Ale nejsou žádné záruky, že vandalové nechají památník na pokoji. Budu žádat jeho převoz,” zdůraznila Koněvova dcera, která je prezidentkou ruského Fondu památky vojevůdců vítězství.

Sochu maršála Koněva zakryla plachtaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Starosta Prahy 6 Kolář nápad vítá. "Pokud je to pravda a nejedná se o další várku fake news, jakými jsme ze strany Kremlu a Hradu byli v posledních dnech s železnou pravidelností zásobováni, pak budeme i o této možnosti na zasedání zastupitelstva jednat. Ze strany paní Koněvové se jedná o vstřícný a moudrý krok, který by situaci jistě zklidnil," uvedl Kolář.

Praha 6 nechala minulý týden sochu zakrýt plachtou. Zdůvodnila to tím, že ji chce uchránit před útoky vandalů, kterým umístění pomníku maršála Rudé armády v Praze vadí. Po protestech, které se kvůli tomu strhly, ale nápad přehodnotila.

BEZ KOMENTÁŘE: Dělníci odstraňují lešení od sochy maršála Koněva v Praze 6Video: Novinky

NTV uvedla, že místní úřady už nechtějí za udržování a čištění sochy platit. „Jednoznačně dali na srozuměnou, že jednodušší a levnější je památník zlikvidovat. Tím se všechny spory kolem něj vyřeší. Něco jako 'není památník, není problém'”, uvádí se v komentáři.

Že Rusko spory sleduje, potvrzuje i páteční komentář ruského ministra kultury Vladimira Medinského, který v rozhovoru v novináři v Murmansku přirovnal starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře k šéfovi někdejší místní organizace NSDAP.

Ivan Stěpanovič Koněv velel části Rudé armády a osvobodil část Evropy včetně koncentračního tábora Osvětim na konci druhé světové války. Odpůrci sochy ale připomínají jeho pozdější činy. Velel například vojákům, kteří krvavě potlačili povstání v Maďarsku v roce 1956. V době stavby berlínské zdi velel sovětským vojskům ve východním Německu. Spekuluje se o jeho roli při vpádu vojsk do Československa v roce 1968. Koněv zemřel v roce 1973, socha v Praze 6 byla odhalena sedm let poté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám