Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Míč na zem a nalijme si čistého vína

Ve slovníku politiků jsou přítomna klišé, tedy myšlenkové stereotypy, často opakovaná spojení slov, která se použitím tak ošoupou, že vyvolávají jen hořké pousmání. Napadají mě hned dvě taková klišé: „míč na zem“, což má znamenat uklidnit situaci a podívat se s chladnou hlavou, co se to doopravdy děje; a „nalijme si čistého vína“, jinými slovy, přestaňme si nalhávat, že situace je taková, když je ve skutečnosti úplně jiná, a pojďme si tu pravdu říci nahlas.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Proto si myslím, že je teď přesně ta chvíle, kdy máte dát míč na zem a nalít si čistého vína.

Co vyvolává neklid v povolební politické situaci? Ne, položme si otázku jinak: Je tady něco, co by mělo držet společnost ve zmatku, že neví, jaká bude vláda a co se vlastně bude odehrávat na politické scéně? Odpověď je logická, protože vychází nikoli ze spekulací, pocitů a temných narážek, ale z přesných čísel. Nic, co by mělo ponechávat lidi v nejistotě, se nestalo. Naopak, voliči většinou svých hlasů jednoznačně určili, jaká bude příští vláda České republiky. Ze čtyř subjektů, které se z rozhodnutí voličů dostaly do Sněmovny, v této vládě nebude ANO ani SPD.

Za normální situace v normální zemi – a teď nemyslím zemi, v níž opakovaně soudem usvědčený lhář byl dvakrát za sebou zvolen hlavou státu a premiérem se stal muž, jehož slovo je pevné jako dětský průjem – by už lídr vítězné koalice sestavoval kabinet spolu se zástupci druhé koalice. Vždyť společně oznámili, že tu vládu sestaví, a mají na to dostatečnou většinu mandátů. Čím dřív nová vláda vznikne a začne pracovat, tím dříve bude mít v ruce nástroje na uklízení svinčíku po vládě předchozí. Jestli a jak se jí to podaří, to už by byl příběh dalších dnů.

Takže: míč na zem a nechte věcem průběh, který svým hlasem určila většina voličů.

Ale kdepak. Nic takového k vidění není. Místo toho – a teď si nalijeme čistého vína – prezidentovo kalné okolí za spolupráce předsedy Sněmovny Radka Vondráčka nám nevyžádaně přehrává amatérskou verzi Cimrmanova Záskoku.

Takže: dost bylo trapného předstírání, že prezident něco řídí. Když je na tom tak dobře, že dokáže plnit své pracovní povinnosti, ať vystoupí před televizními kamerami v přímém přenosu. Pokud nám prezidentovo okolí za spolupráce dalších poskoků nalévá místo čistého vína hnusné patoky, ať toho nechají a přestanou zneužívat starého nemocného muže.

Ale běda, když po vyhubení těchto klišé nám nová vláda řekne, že chce klid na práci. Nemá nárok.

Reklama

Výběr článků

Načítám