Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Memorandum jako můstek na krizový břeh

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý u sochy TGM na Pražském hradě podepsali předsedové ODS a KDU-ČSL a předsedkyně TOP 09 memorandum o spolupráci do sněmovních voleb v roce 2021. Je to v podstatě smlouva o smlouvě budoucí, přesto jde o významný okamžik v politickém dění.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Toto memorandum je prvním můstkem, po kterém by se mohli vydat voliči, kteří pro sněmovní volby mají jediný cíl, vyhnat Andreje Babiše a jeho spojence z vlády. Zatím nevypadá jako most pro vozidla, natož pro kamiony, ale co není, může být. Zmíněným voličům, které doslova vytáčel pocit Babišovy nepostižitelnosti tváří v tvář nesourodé opozici, to jako první příslib věcí budoucích zvedlo náladu.

Pohyb je lepší než zasmrádlý rybník, v němž se nic nehne a jen plavou uzeniny s koblihami. Nyní se očekává další předvolební koalice, kterou by mohli vytvořit Starostové a nezávislí s Piráty, pokud to schválí nevyzpytatelná pirátská členská základna.

Memorandum o koalici, která se sama označuje za konzervativní, je už ale na světě. Zúčastněné strany chtějí vyhrát volby a vládnout. Pozoruhodný rozhovor o konzervatismu vyšel v Deníku N s jedním z nejstarších představitelů tohoto směru v Česku Danielem Kroupou. Podle něj hodnotový konzervatismus si uvědomuje, že hájí určité hodnoty, a díky tomu nemá problémy s reformami, se změnami, s modernizací společnosti. Jedno ze zásadních poznání se podle Kroupy týká důstojnosti člověka – „ne jako nějaké abstraktní bytosti, ale konkrétního člověka, který sedí přede mnou a s nímž rozmlouvám, každého jednotlivce“.

Vybavil jsem si zásadní projev předsedy ODS Petra Fialy v září 2014. Řekl, že bude bojovat proti nesvobodě, která se podle něj zhmotňuje hlavně v levici a multikulturalismu. Slogan tehdy zněl: ODS v čele kontrarevoluce normálních lidí! Kontrarevoluci popisuje Wikipedie takto: „Jde o reakci svržených, resp. svrhovaných mocenských elit, směřujících k restauraci původního mocenského stavu nebo k udržení stávajícího stavu.“

Důstojnost člověka, to zas nebyl hnací motor stále významného člena KDU-ČSL Jiřího Čunka, když veřejně, aniž by se mohla bránit, ve Sněmovně probíral bývalou sekretářku. Ani se příliš důstojně necítili lidé, jejichž sociální bázi osekával někdejší ministr za TOP Jaromír Drábek. Proč to všechno připomínám, myslím si snad – jako někteří zástupci radikální levice – že tato koalice bude tzv. protilidová? Ne, to si dopředu vůbec nemyslím.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Jen se nemůžu vyhnout představě, co by se mohlo stát, kdyby noví muži a ženy v čele státu nepochopili, že dostali zemi v tak hluboké krizi, že musí pro její uzdravení odstavit zaťatou ideologii a příliš horlivé jedince ve svých řadách.

Reklama

Výběr článků

Načítám