Hlavní obsah

Blok proti Babišovi. ODS, lidovci a TOP 09 chtějí jít do voleb společně

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Občanští demokraté, lidovci a TOP 09 podepsali memorandum o spolupráci do parlamentních voleb v roce 2021. Předsedové stran to oznámili v úterý na tiskové konferenci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (vlevo), šéf ODS Petr Fiala (uprostřed) a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Článek

„Deklarovali jsme společnou vůli ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidovat společně v nadcházejících parlamentních volbách, tedy v roce 2021. Chceme vyhrát nadcházející parlamentní volby a změnit naši zemi k lepšímu. Vytváříme koalici naděje pro ty, kteří si přejí změnu,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Jurečka: Pro sněmovní volby zvážíme koalici s ODS a TOP 09

Krajské volby

Strany se podle něho spojily, aby občanům nabídly naději, že Česko přestane ovládat populismus, lži a prázdné sliby.

„Spolupráce je potřeba“

„Vzájemná konstruktivní spolupráce je nyní potřeba více než kdy jindy. A přesně o tu nám nyní jde. Jsme přesvědčeni, že především díky vzájemné spolupráci získá naše republika potřebnou vizi, kterou postrádá, a následně najde i optimální řešení všech problémů,“ doplnil předseda lidovců Marian Jurečka.

Podpisu memoranda podle něj předcházely tak čtyři měsíce jednání a diskusí o tom, jak spolupráci nastavit a zda je vůbec možná.

STAN odsouhlasili jednání s Piráty o spolupráci

Domácí

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nyní v Česku nastanou nejednoduché časy. „Amatérismus ve Strakově akademii si už nemůžeme dovolit ani na okamžik. Naše země si zaslouží naději. Naději, že z krize ekonomické, zdravotní i společenské vyjde se vztyčenou hlavou,“ řekla.

Spolupráce Pirátů a STAN

Ve Sněmovně se ale rýsuje také spolupráce Pirátů a Starostů a nezávislých.

Rýsuje se dvojblok do Sněmovny proti Babišovi

Volby

Celostátní výbor STAN začátkem října rozhodl, že zahájí vyjednávání výhradně se stranou vedenou Ivanem Bartošem o vytvoření koalice dvou rovnoprávných partnerů. Piráti vytvořili analýzu možné spolupráce, o které bude členská základna strany hlasovat začátkem listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám