Hlavní obsah

Piráti zatím odmítají spolupráci se STAN. Bojí se zneužití

Novinky, Dominika Jeřábková

Na pirátském fóru se minulý týden rozběhla diskuze o možné předvolební spolupráci se Starosty a nezávislými (STAN). Zatímco užší vedení v čele s předsedou Ivanem Bartošem se netají tím, že by společnou kandidátku uvítalo, většina členské základny se prozatím staví proti.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ivan Bartoš těsně po znovuzvolení předsedou Pirátů na dvoudenním celostátním fóru strany, které začalo 11. ledna 2010 v Ostravě.

Článek

„Se STAN si vzájemně konkurujeme, přetahujeme se s nimi až o 60 procent našich potenciálních voličů, což je zbytečné - nechceme dávat energii na vzájemné soupeření místo toho, abychom získávali nové voliče,“ zdůvodňoval Bartoš svůj postoj.

Prozatím se však zdá, že ani emotivní příspěvek na online fóru nezabral. Z dosavadních tří set hlasujících z více než tisícičlenné základy odmítá koalici v nezávazné anketě 51 procent členů, šest procent neví a zbylých 43 procent je pro.

Bartoš: Se STAN bychom chtěli být vyzyvateli ANO

Krajské volby

Během vnitrostranické debaty tak přišla na přetřes například otázka, zda by si mohly subjekty navzájem vetovat své kandidáty. „Ve STANu bude osoba v kraji nechvalně proslulá, nebo taková osoba bude pro STAN kdesi u Pirátů, tak si je vzájemně vetují a tyto 'nepřijatelné' osoby budou vlastní stranou nahrazeny někým jiným,“ navrhoval v diskuzi plzeňský zastupitel za Piráty Petr Vileta.

Podle Bartoše je ale nutná vzájemná důvěra a případné „kauzy“ by řešila jasná pravidla a kodex, který by byl pro spolupráci vytvořen.

Překroužkují nás!

Mezi dalšími výhradami se ale často objevovala i možná hrozba toho, že by byli Piráti v krajích díky lokální popularitě členů STAN překroužkováni.

I zde se však začínají vyskytovat smířlivější postoje. „Jasně, STAN má exoty, které bych v Poslanecké sněmovně vidět nechtěl, nějaké riziko 'zneužití pirátského výtahu' tu je. Ale cílem naší snahy je prosadit náš program, ne lidi. Z tohoto pragmatického pohledu mi bude jedno, pokud náš program prosazuje poslanec Pirátů, nebo STAN,“ oponoval spolustraníkům Pavel Moravec z Jihomoravského kraje.

A že jsou si strany programově blízko, před nedávnem potvrdil i šéf hnutí STAN Vít Rakušan, jehož hnutí zahájí diskuzí o vyjednávání koalice s Piráty pro parlamentní volby v roce 2021, odkleplo to už na začátku října. „S Ivanem Bartošem a našimi týmy jsme analyzovali programy a detekovali asi 80procentní shodu, což je základ,“ řekl Novinkám.

Vyšší šance na Strakovku

A jak dále zdůrazňoval Bartoš v projevu ke spolustraníkům, společná koalice by měla také zvyšovat pirátské šance na vládnutí. „V koalici se STAN bychom tak například v případě volebního výsledku procent, který je zcela reálný, dostali o 18 mandátů víc, než když půjdeme samostatně,“ uvedl. Na druhou stranu připustil, že by v případě, že nevznikne konzervativní blok ODS, TOP 09 a lidovců, stali samostatně zřejmě druhým nejsilnějším subjektem v dolní komoře.

STAN odsouhlasili jednání s Piráty o spolupráci

Domácí

S odkazem na probíhající pandemii koronaviru ale podotkl, že je v sázce „příliš mnoho“. „Nesmíme dopustit další katastrofu, kterou může styl vládnutí Andreje Babiše kdykoliv přinést. (....) Díky koalici se STAN můžeme výrazně zvýšit naši šanci sestavovat vládu a mít tak možnost prosadit významnou část našeho programu,“ uvedl.

Zda se tak Piráti nakonec rozhodnou vstoupit do vyjednávání se STAN, nebo kandidovat jako dosud se samostatnou kandidátkou, se rozhodne mezi 13. až 16. listopadem, kdy proběhne rozhodující hlasování.

Reklama

Výběr článků

Načítám