Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Je půlka února 1948

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se stalo v únoru 1948? Z demokracie, jakkoli nedokonalé, mezi roky 1945 a 1948, se stala totalita. Co k tomu vedlo? Zemi začala řídit jako svou partajní buňku strana, která byla rezidenturou Sovětského svazu a opírala se o jeho vojenskou sílu. „Buržoazní elementy“ vyčistila nová moc rychle a za vydatné pomoci „obyčejných slušných občanů“.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Co máme teď, pár dnů před volbami do Sněmovny? Místo Sovětského svazu je tady Putinovo Rusko, které se raketovým tempem vrací do nejhorších dob SSSR. Kdyby po našich volbách vznikla – za mimořádného přispění „člověka Kremlu v Praze“ Miloše Zemana – vláda ANO, SPD a KSČM (případně ČSSD), jejíž členové by neměli sebemenší problém s orientací na Moskvu, Vladimir Putin by jistě pomohl rozšířit hybridní válku proti Česku do účinnější podoby.

Jak? To lze sledovat na příkladu Maďarska, které je otevřeným kremelským souputníkem právě proto, že zničilo liberální demokracii. Jak známo, Viktor Orbán je velký vzor Andreje Babiše, jeho kamarád a dovezený artikl před volbami. Maďarsko přitom zůstává členem EU a NATO. Referendum o odchodu z těchto organizací vlastně ani nebude třeba. Stačí de facto nastolit autoritářský režim.

Že by to Babiš nedokázal, kdyby mu jinak hrozily soudy? Výrokem o parlamentu jako žvanírně (copyright Lenin, spolumajitel Hitler) absolvoval teoretickou průpravu. Nyní realizuje praktickou část. Při pozorování jeho kampaně si člověk vybaví tento citát: „Vycházelo se přitom ze zcela správného předpokladu, že ve velké lži je ukryt určitý faktor věrohodnosti, a že široké masy daného národa se v nejhlubším jádru svého srdce zkazí snadněji, než že by se vědomě a úmyslně staly nedobrými, pročež ve své primitivní prostotě citů padnou velké lži za oběť snadněji než malé, neboť samy zřejmě občas k malým lžím sahají.“ Copyright? Hitler.

V sobotu měl Babiš velký rozhovor v deníku Právo. Dštil oheň a síru na své nepřátele. Provedl jsem malý experiment. Zaměnil jsem některá slova. Místo „Pirátů“ jsem dal „protistátní živly“, místo „Bruselu“ „Volstrýt“, místo „analytiků“ „genetiku, prodejnou děvku imperialismu“. Byl to pak slovník často k nerozeznání od takového roku 1952.

Včera na CNN Prima News Babiš oznámil: „Já nechal dostavit dálnici D8, řekl jsem Ťokovi: Dostavíš to, nebo seš mrtvej.“ Lavrentij Berija v analogických případech používal výraz „nebo z tebe bude lágrový prach“.

Klidně berte moji úvahu jako pomýlenou. Já u ní ale zůstanu a budu dál tvrdit, že jsou možné podmínky, za kterých by nevypadala jako bujná fantazie. V pátek a sobotu se rozhodne.

Reklama

Výběr článků

Načítám