Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jak nemakačenko oslavil výročí VŘSR

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes je 102. výročí události, která se před rokem 1990 slavila v Československu jako VŘSR, Velká říjnová socialistická revoluce. Doopravdy se i dnes připomněla v Rusku, kde předseda a místopředseda tamních komunistů pogratulovali všem pracujícím a vyjádřili přesvědčení, že myšlenky velkého října stále kráčí po planetě a vítězí.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Český premiér, poslanec a předseda ANO Andrej Babiš včera, v předvečer výročí VŘSR, prohlásil, že už do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky chodit nebude zde.

Poslanec Babiš tedy nebude chodit do práce. Nemakačenko bude. A dává to na odiv. Premiér Babiš je sice podle Ústavy Sněmovně odpovědný. Ale už před více než třemi lety v rozhovoru pro Hospodářské noviny přece řekl, že Sněmovna je žvanírna.

Vladimir Iljič Lenin v roce 1917 v knize Stát a revoluce napsal: „V parlamentech jenom schválně žvaní, aby napálili prostý lid.“ Josef Vissarionovič Stalin v roce 1906 v článku Státní duma a taktika sociální demokracie uvedl, že „Duma je zparchantělý parlament“, tudíž „o to s větší rozhodností se musíme snažit smést tuto Dumu a pozvednout prapor revoluce“.

Jak se tento vztah k parlamentní demokracii a další lahůdky totalitního státu vyvíjely dál v dějinách 20. století na příkladu nacistického Německa, lze podrobně přečíst zde. Mimo jiné se dozvíme, že Adolf Hitler rovněž považoval parlament za žvanírnu.

Stojí za to vrátit se k důvodu, kterým Babiš podložil své prohlášení, že už do Sněmovny chodit nebude. Byla to snaha opozice zkomplikovat koalici záměr zvýšení daní. Tato snaha byla legitimní, protože patří do pravidel parlamentní demokracie. Naopak koalice vedená ANO je v podezření, že svým chováním porušila zákon zde.

Takže Babiš sice všude tvrdí, jak tvrdě maká, ale z výše uvedených faktů vyplývá, že zaprvé odmítá makat jako poslanec, což je jeho povinnost vůči voličům. Zadruhé že pohrdá parlamentem v duchu nejhorších postav minulého století. Zatřetí že je koalice, v jejímž je čele, podezřelá z porušení zákona.

Tohle není z žádného článku v New York Times, kde je Babiš uveden jako oligarcha tyjící z dotací Evropské unie. To jsou naše domácí události, které se odehrávají před očima domácího publika včetně voličů Andreje Babiše, kterým takto vzkazuje, že na ně kašle.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Včerejší Babišovo prohlášení, že nebude docházet do Sněmovny, i když je poslanec, bylo nakonec lepší oslavou výročí VŘSR než někdejší trapné socialistické závazky pracovních kolektivů. Babiš kolektiv nepotřebuje, zvládá všechno sám. Vždyť se chlubí, že je vzhůru 18 hodin denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám