Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Hlustvisihákův vnuk konečně pukl. Co dál?

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělí 18. října 2021 se stalo významným dnem v dějinách České republiky, i když v žádném kalendáři takto označeno není.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Po oprávněném zpochybňování, zdali dokáže polistopadový politický systém zachovat pravidla liberální demokracie, když je přímo ve společnosti velká síla, která si ji nepřeje, která obsadila Pražský hrad a těší se přízni nepřátelských velmocí, vyšlo najevo, že tak špatně jako kupříkladu v Maďarsku, Polsku či nedej bože Bělorusku na tom nejsme.

Závěrečnou fázi tohoto dokazování obstarala horní komora českého parlamentu, Senát. Ta by to ovšem nesvedla bez stanoviska Ústřední vojenské nemocnice, která vydala verdikt, že prezident není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat své pracovní povinnosti. Ale je tady bod, který to všechno umožnil a bez něhož by bylo pravděpodobné, že by se na Hradě stále roztahovala prapodivná parta nikým nevolených úředníčků.

Jde o mediální důkaz nemohoucnosti nikoli občana Miloše Zemana, jehož stav by nesměl zajímat nikoho kromě jeho nejbližších, ale prezidenta Miloše Zemana, o jehož kondici předtím zmínění úředníčci mlžili či lhali. Bez těchto záběrů by mohli v tomto úsilí úspěšně pokračovat i nadále. V tomto případě novináři splnili svou společenskou úlohu jednoznačně a správně.

Lhát a mlžit dál už bylo nepředstavitelné. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář o sobě sice svého času prohlásil, že není žádný přizdisráč. Skutečně tento úkon neprováděl při zdi, ale na hlavu celé veřejnosti. Jenže se záhy ukázalo, že co procházelo jeho patronovi, slouhovi nevyšlo.

Mynář je typický Hlustvisihákův vnuk. Kdyby se na funkci, kterou zastává, dělal opravdový konkurs, vypadalo by to jako v této scénce. Jenže Zeman k sobě vždy chtěl jen lidi, kteří by ho nikdy nedokázali ohrozit, protože byli hluboko pod ponorem standardních schopností. Teď se mu to jen vrátilo. Ale epizoda s malým človíčkem, který nadává druhému nejvyššímu ústavnímu činiteli, zatímco sám je naprosté nic, by do scének s vrátným Hlustvisihákem sedla jako cosi na hrnec.

Konečně tento puchýř pukl. Policie ČR oznámila, že se o potomky přiblblého, ale arogantního vrátného začala zajímat.

Kéž by to nemělo stejný průběh jako vyšetřování Čapího hnízda. Andrej Babiš se teď honem přidává k momentálně vítězící straně, už se chystá odvolat Mynáře a zatratit Radka Vondráčka. Pšenka mu ale v této zemi přestává kvést. Je již zjevné, že dojde k aktivaci článku 66 Ústavy a Miloš Zeman bude zbaven svých pravomocí, i když zůstane prezidentem.

Co bude dál? Doba bez ďáblova pomocníka, na kterého bylo občas tak snadné svalit vlastní neúspěchy.

Reklama

Výběr článků

Načítám