Hlavní obsah

Zemana převezli do nemocnice. Záběry ukazují, že je v bezvládném stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidenta Miloše Zemana v neděli krátce po poledni odvezla ze zámku v Lánech sanitka do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ve Střešovicích. Sanitka v doprovodu limuzín odjela krátce po Zemanově setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Před jednou hodinou dorazil Zeman do nemocnice. Ze záběrů je patrné, že není při vědomí, při vykládání ze sanitky mu podpírali hlavu a měl zavřené oči.

Prezidenta vykládají ze sanitky v ÚVNVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Zemana sanitka vyložila na urgentní příjem. Na místě byla i jeho manželka Ivana i dcera Kateřina.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že Zeman na základě doporučení ošetřujícího lékaře Zavorala vyslovil souhlas s hospitalizací v ÚVN. Podle zdrojů serveru iRozhlas a České televize jde o plánovanou hospitalizaci.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář pro Blesk Zprávy odmítl, že by prezident byl v bezvědomí. „Pan prezident při převozu usnul, o nic jiného nejde. V bezvědomí nebyl,” uvedl Mynář.

Ve 14 hodin na tiskové konferenci vystoupil ředitel ÚVN a ošetřující lékař Miroslav Zavoral, který však pouze oznámil, že Zeman je hospitalizován na JIP. „Po 13. hodině jsme přijali k hospitalizaci prezidenta. Důvodem jsou komplikace chronického onemocnění, kvůli kterému je u nás léčen. Je hospitalizován na jednotce intenzivní medicíny,” oznámil Zavoral.

Diagnózu nesmím říct, prezident je na JIP, řekl Zemanův lékař

Domácí

Diagnózu nemohl podle svých slov veřejnosti sdělit, neboť nedostal souhlas od Zemana souhlas. Neřekl ani v jakém je stavu. Ujistil pouze, že se prezidentovi dostane potřebné péče.

Foto: Novinky

Prezidenta vykládají ze sanitky v ÚVN

Novinkám na dotaz ke zdravotnímu stavu hlavy státu zatím neodpověděl premiér Babiš, který se se Zemanem dopoledne setkal.

Prezidenta Zemana převezli do nemocniceVideo: Novinky.cz / aktu.cz

Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích Jitka Zinke  uvedla, že prezident byl plánovaně hospitalizován.

Volby bez prezidenta? Jednání o vládě by vedl Vondráček

Parlamentní volby
Prohlášení ÚVN k hospitalizaci prezidenta
Dnes (10. října 2021) v odpoledních hodinách bude prezident republiky Miloš Zeman plánovaně hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici - Vojenské fakultní nemocnici Praha.
Každému pacientovi ÚVN je poskytována náležitá zdravotnická péče adekvátní diagnóze a zdravotnímu stavu pacienta. Při sdělování informací o poskytování zdravotnické péče a skutečnostech souvisejících s poskytováním zdravotních služeb ÚVN postupuje u každého pacienta dle zákona o zdravotních službách (§51), který ukládá zdravotnickému zařízení zachování mlčenlivosti o všech skutečnostech souvisejících s poskytováním zdravotních služeb.
zdroj: mluvčí ÚVN Jitka Zinke

V jakém zdravotním stavu je aktuálně prezident a zda došlo k nějakým vážným komplikacím, tedy není jasné. O Zemanově zdraví Hrad dlouhodobě příliš informací neposkytuje.

Foto: ČTK

Ojezd sanitky z Lán

V pátek Ovčáček po mnoha spekulacích trvajících řadu dní přiznal bez dalších podrobností, že prezident je nemocný. V druhé polovině září byl osm dní hospitalizován v ÚVN. Podle Hradu šlo o plánovanou hospitalizaci z důvodu únavy a dehydratace.

Podle médií měla ale být důvodem hospitalizace tekutina v dutině břišní, která má souviset s problémy s játry.

Redakce Novinek se rozhodla zveřejnit záběry prezidenta Miloše Zemana při příjezdu do Ústřední vojenské nemocnice proto, že již řadu dní panuje ve veřejnosti obava o jeho zdravotní stav a schopnost vykonávat svou nejvyšší ústavní funkci.
Jeho mluvčí Jiří Ovčáček stejně jako Kancelář prezidenta republiky však veřejnosti nepodávají dostatečné informace. Pokud by prezidentovi úředníci referovali o zdravotním stavu podobně, jako tomu bylo v případě třeba Václava Havla, záběry bychom nejen nezveřejňovali, ale ani nepořizovali. Nyní jsme tak učinili, protože se domníváme, že je to ve veřejném zájmu, zvlášť v době po volbách do Sněmovny, kdy prezident sehrává klíčovou roli.
Vladimír Dušánek, šéfredaktor

Anketa

Považujete informace o zdraví prezidenta, jež poskytují veřejnosti Hrad a lékař, za dostatečné?
Ano
11,4 %
Ne
88,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6639 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám