Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Drzý soused seshora nasadil citové vydírání

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včera se ukazoval premiér Andrej Babiš všude, kde se ukázat dovedl. Nejen na veřejnosti skrytých jednáních se zástupci jiných sněmovních subjektů než jeho ANO, ale také u řečnického pultu v zasedacím sále dolní parlamentní komory a samozřejmě na televizních obrazovkách. Všude brečel – a zároveň vyhrožoval.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Zářným příkladem Babišových duševních vlastností, politických dovedností a lidských schopností se stal jeho projev k poslancům. Až se doba uklidní, mohla by být svolána vědecká konference za účelem rozhodnutí, zdali je lepším pomníkem mentální nedostatečnosti ve funkci muže na vrcholku mocenské pyramidy tato řeč, nebo přece jen Jakešův projev na Červeném Hrádku.

Už jen samotný fakt, že se v křesle předsedy české vlády chaoticky vrtí taková osoba, by měl vést k zapnutí všech alarmů, protože hloupý Honza je skvělý v pohádce, ale má-li řídit stát jako svou stodolu, bude v zemi ouvej. V pohádce stojí, jak se rozumní lidé chovali k tomuto absolventovi Vysoké školy života: „I mlčte, hloupý, a poslouchejte,“ okřikovali ho lidé. - „Ba to nebudu poslouchat, ani slova nechci již vědět,“ odpovídal.

Závěrečná věta od Boženy Němcové naznačuje, kam až to se svou drzostí dopracoval: „Když přišel Honza domů, koupil si panství a měl chytrosti až dost.“ Andrej taky. Ale teď se dostal do potíží. Nechtějí mu schválit obrovskou dluhovou sekyru. A on křičí, že když ten velikánský dluh, který nikdo jaktěživ neviděl, neodkývají, lehne ves popelem a za to budou moct Fiala s Jurečkou, Filip s Okamurou, Rakušan, proradný Hamáček a ta ženská Pekarová Adamová. Jenom on ne, udatný rek Andrej, který zachránil tisíce mrtvých.

Jak je to s údajnou odpovědností opozice? To máte tak. Žijete v paneláku a nad vámi řádí drzý soused. Celá jeho rodina dupe od rána do večera, i v hodinách nočního klidu. Když za ním zajdete, abyste ho upozornili, že se takhle chovat nemůže, vysměje se vám do očí, že bude dělat co chce, protože většina majitelů bytů je na jeho straně. Pak vám seshora lije na balkón všelijaké tekutiny, hází odpadky a děsně se chechtá, že umíte jenom žvanit, kdežto on maká šestnáct hodin denně a volá si se starostou.

A najednou v zimě se zjistí, že nemá na nájem. Přijde za vámi a mluvou absolventa speciální školy vám začne říkat, že esli mu teda teďkonc i s těma dalšíma sousedama nepučíte, votevře všecky vokna a nechá vymrazit celej barák. A bude to vaše vina!

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Pokračování uvidíme zítra v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám