Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Drzá čela nahoře, kam pohlédneš. A hlučné mlaskání

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký je rozdíl mezi kvantovou fyzikou a politikou? Nevážná odpověď zní: Mnohý. Ale hlavní odlišnost spočívá v tom, že v politice, respektive v jejím vnímání lidmi, hrají roli nejen suchá fakta a materiální jevy, ale rovněž – ve velké míře – emoce. Je vysoce nepravděpodobné, že masy voličů naštve chování stavového vektoru. Zato chování některých politiků, obzvláště takové, kterému se říká papalášství, zlou krev dělá zaručeně.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Dnes vědí i ti spoluobčané, kteří podnikatele nenávidí třídní nenávistí, že ve skutečnosti není většině lidí v této branži, kteří vstoupili do pandemie covidu jako poměrně stabilní byznysmeni, po dlouhých měsících mnoha vládních zákazů a malé vládní pomoci, co závidět. Ba co víc. Obyvatel země nemusí být zatížen třídními předsudky, aby vzal na vědomí, že nejde pouze o podnikatele. Na mizině nebo skoro na mizině jsou i lidé mimo podnikání, kteří ani předtím neoplývali velkým blahobytem.

Je pandemie, říká vláda a prezident. A virtuálně krčí rameny. Všichni prý musí nést svoje kříže. Tak proč se, do háje zeleného, zároveň chovají jako největší hovada urputná?

Ministerstvo financí v loňském roce rozdělilo mezi 44 vysoce postavených úředníků na odměnách 11,5 milionu korun. Z toho dva náměstci ministryně loni získali každý 715 tisíc korun a další čtyři přes 400 tisíc korun. Vyplývá to z údajů, které získaly Hospodářské noviny na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Pro srovnání, mimořádná odměna pro zdravotníky v souvislosti s covidem za celý rok činí 75 tisíc korun.

Vláda Andreje Babiše na sklonku roku v tichosti rozhodla, že z veřejných peněz štědře obdaruje stovku vybraných firem, mezi nimiž je i premiérův holding Agrofert. Jde o takzvané kompenzační bonusy, které mají velkým fabrikám-znečišťovatelům dorovnat ztráty za rostoucí ceny emisních povolenek.

Ačkoli je prezident Miloš Zeman znám propagací vztahů s Čínou, která se naposledy projevila jeho poptávkou po čínské vakcíně Sinopharm, respirátory tamní provenience na Pražském hradě používat nechtějí. Informoval o tom server Aktuálně.cz, který získal detaily ze znění hradního kontraktu na dodání více než čtyřiceti tisíc respirátorů a ústenek.

To jsou příklady nejhlasitějšího mlaskání těch u korýtek úplně nahoře. Což o to, i nejvyšší politici odrážejí úroveň svého voličstva, proto by bylo naivní očekávat, že vyvolenci obyvatel řídících se heslem Kdo nekrade, okrádá rodinu budou čistí jako lilium. Nezašli ale v používání filozofie Lepší drzé čelo nežli poplužní dvůr příliš daleko?

To je ten rozdíl mezi politikou a kvantovou fyzikou. On ten stavový vektor fakt neumí být hovado.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám