Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: ČSSD se může chovat jako idiot, ale potom se nesmí divit

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Pamatuji si doby, kdy byla sociální demokracie jednou ze dvou nejsilnějších stran. Dnes je to upocený pomocník Andreje Babiše ve vládě.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

A když si pamatuji tu důstojnou ČSSD, dokážu si vybavit i důvod, proč tomu tak bylo. Sociální demokracii uznávali jak tradiční voliči z řad zaměstnanců a sociálně slabších vrstev, tak městští liberálové. Alfou a omegou tohoto stavu byl antikomunismus ČSSD.

Co zbylo z této partaje pro dnešek, může každý sledovat v přímém přenosu. Čerstvě ji opustil plzeňský hejtman Josef Bernard. „Poměrně zásadní byl spor kolem vládního angažmá sociální demokracie a já stál na straně těch, kteří byli proti vládnímu angažmá s podporou KSČM. Myslím, že to sociální demokracii ubližuje, poškozuje to její reputaci, ztrácí svůj význam a nikdy jsem to nepovažoval za dobrý taktický krok,“ řekl.

Odchod Josefa Bernarda z ČSSD komentoval předseda městské organizace v Plzni Michal Chalupný mj. takto: „Udělal si vlajkovou loď z antikomunismu, my jsme antikomunismus jako vlajkovou loď neměli. Tak radikální jsme nikdy nebyli. Pro nás jsou důležití lidé, ne politické vymezování.“ Poznamenejme si tedy, že v ČSSD je nyní zakázáno být antikomunista. A že v poměrně významné politické funkci má člověka, který politice, což je vymezování a soutěž odlišných názorů, rozumí jak koza petrželi.

Bernard uvedl, že mu neseděly ani některé projevy: „…když si vzpomenu na Noční vlky a podobné záležitosti“. Nedokázal setrvat v partaji, která ač se hlásila k evropským hodnotám, dnes stále více inklinuje k opatrnému až poddajnému vztahu k dnešnímu Rusku, které je zemí s mimořádně agresivním režimem. Momentálně vůči Česku.

Že ČSSD taková je, potvrdil její místopředseda a předseda zahraničního výboru Sněmovny Ondřej Veselý. O pražských politicích Zdeňku Hřibovi, Ondřeji Kolářovi a Pavlu Novotném, kteří kvůli ohrožení z Ruska dostali státní ochranu, prohlásil: „Každý se může chovat jako idiot, ale potom se nesmí divit, že se k nim jako k idiotům někdo bude chovat.“

Na ruském sčotu bychom k první kostce „zákaz antikomunismu“ teď přihodili kostku další, prokremelskou. I když ČSSD v této disciplíně zřejmě nemá šanci překonat Miloše Zemana, který čerstvě zaslal dopis Vladimiru Putinovi, v němž ocenil pouze ruský lid jako osvoboditele Československa. Je to přepisování dějin v zájmu současné Moskvy.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Když se ale sociální demokracie takto vyprofilovala, není divu, že má mizernou oblíbenost. Jsou tady jiní sekáči, jak co se týká zastání komunismu, tak v lokajství vůči Kremlu. Jinak řečeno, každá strana se může chovat jako idiot, ale potom se nesmí divit.

Reklama

Výběr článků

Načítám