Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: ČSSD se může chovat jako idiot, ale potom se nesmí divit

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamatuji si doby, kdy byla sociální demokracie jednou ze dvou nejsilnějších stran. Dnes je to upocený pomocník Andreje Babiše ve vládě.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

A když si pamatuji tu důstojnou ČSSD, dokážu si vybavit i důvod, proč tomu tak bylo. Sociální demokracii uznávali jak tradiční voliči z řad zaměstnanců a sociálně slabších vrstev, tak městští liberálové. Alfou a omegou tohoto stavu byl antikomunismus ČSSD.

Co zbylo z této partaje pro dnešek, může každý sledovat v přímém přenosu. Čerstvě ji opustil plzeňský hejtman Josef Bernard. „Poměrně zásadní byl spor kolem vládního angažmá sociální demokracie a já stál na straně těch, kteří byli proti vládnímu angažmá s podporou KSČM. Myslím, že to sociální demokracii ubližuje, poškozuje to její reputaci, ztrácí svůj význam a nikdy jsem to nepovažoval za dobrý taktický krok,“ řekl.

Odchod Josefa Bernarda z ČSSD komentoval předseda městské organizace v Plzni Michal Chalupný mj. takto: „Udělal si vlajkovou loď z antikomunismu, my jsme antikomunismus jako vlajkovou loď neměli. Tak radikální jsme nikdy nebyli. Pro nás jsou důležití lidé, ne politické vymezování.“ Poznamenejme si tedy, že v ČSSD je nyní zakázáno být antikomunista. A že v poměrně významné politické funkci má člověka, který politice, což je vymezování a soutěž odlišných názorů, rozumí jak koza petrželi.

Bernard uvedl, že mu neseděly ani některé projevy: „…když si vzpomenu na Noční vlky a podobné záležitosti“. Nedokázal setrvat v partaji, která ač se hlásila k evropským hodnotám, dnes stále více inklinuje k opatrnému až poddajnému vztahu k dnešnímu Rusku, které je zemí s mimořádně agresivním režimem. Momentálně vůči Česku.

Že ČSSD taková je, potvrdil její místopředseda a předseda zahraničního výboru Sněmovny Ondřej Veselý. O pražských politicích Zdeňku Hřibovi, Ondřeji Kolářovi a Pavlu Novotném, kteří kvůli ohrožení z Ruska dostali státní ochranu, prohlásil: „Každý se může chovat jako idiot, ale potom se nesmí divit, že se k nim jako k idiotům někdo bude chovat.“

Na ruském sčotu bychom k první kostce „zákaz antikomunismu“ teď přihodili kostku další, prokremelskou. I když ČSSD v této disciplíně zřejmě nemá šanci překonat Miloše Zemana, který čerstvě zaslal dopis Vladimiru Putinovi, v němž ocenil pouze ruský lid jako osvoboditele Československa. Je to přepisování dějin v zájmu současné Moskvy.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Když se ale sociální demokracie takto vyprofilovala, není divu, že má mizernou oblíbenost. Jsou tady jiní sekáči, jak co se týká zastání komunismu, tak v lokajství vůči Kremlu. Jinak řečeno, každá strana se může chovat jako idiot, ale potom se nesmí divit.

Reklama

Výběr článků

Načítám