Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Co znamená přehodnocení vztahů s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve chvílích, kdy tento sloupek píšu, probíhají mimořádné události kolem česko-ruských vztahů. Situace se může měnit každou minutu, proto není možné ji okomentovat bez dostatečného časového odstupu. Zato je možné zamyslet se nad požadavkem, který z české strany již zazněl v předchozích dnech této krize: Strategicky přehodnotit vztahy s Ruskem.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Co to vlastně znamená? Když se něco musí přehodnotit, vyplývá to z poznání, že dosavadní stav přestal být vyhovující. Jaký je tedy ten stav? Sestává z velkého množství nesourodých částí. Teď není řeč o vědomostech a zkušenostech lidí, kteří z titulu své profese nebo jen proto, že se takto poskládal jejich život, mají vlastní pohled na Rusko a mohou ho podložit reálnými fakty, nikoli mýty nebo zbožnými přáními. Mám na mysli stav tzv. veřejného mínění, či, jak se ještě říká, národního povědomí.

Pro ty občany České republiky, kteří o současném Rusku nevědí vůbec nic, je často směrodatná mozaika předsudků, lží a dezinformací. Že Rusové jsou největší Slované, proto je třeba se k tomu dubisku přimknout. Přitom Rusové vraždí sobě nejbližší Slovany, Ukrajince, aniž hnou brvou. Dnes zrovna okázale cvičí u ukrajinských hranic a dávají to na odiv celému světu.

Že Rusové jsou nejmírumilovnější národ, který nikdy nebude chtít válku. Přitom řeči o vítězné válce zuří v Rusku na oficiálních kanálech státní propagandy už léta. A nakonec že obyčejný Čech se vždycky domluví s obyčejným Rusem, protože jsou bratři a jen politici mezi nimi kalí vodu. Přitom běžný vztah „obyčejného Rusa“ k Čechům je stejný jako vztah, jenž Češi, kterým jiní Češi říkají „Čecháčkové“, mají k Ukrajincům.

Rusko po století genocidy svých nejlepších lidí – jež v mírné podobě pokračuje emigrací těch, kteří nechtějí hnít v Putinově říši – spěje ke stavu, kdy nejen budou vládnout duševní spřízněnci poslance Lubomíra Volného, ale i poddaní budou téhož druhu.

Ani jedna varianta vývoje neobsahuje zmizení rysu, který mají obyvatelé Ruské federace zažraný: imperiální vidění světa. Deník N přinesl dobrý důkaz. Pro ruské akademiky jsou Češi Švejci a vazalové. „Vy jste nikdy samostatnost neměli. V Rusku máme takový vtípek: ‚Jediná věc, kdy Češi nejdou na kompromis, jsou spory v kuchyni‘. Teď máte nad sebou Američany, kdysi jste si dobrovolně za partnery vybrali Sovětský svaz,“ míní docent Kirill Koktyš z katedry politické teorie Moskevské státní univerzity mezinárodních vztahů.

Strategické přehodnocení vztahů s Ruskem má jednoduchý základ. Když vidíte před sebou blázna s břitvou v ruce, chcete se od něj co nejvíc vzdálit a zajistit si účinnou obranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám