Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Co teď a co potom

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je teď nošení dříví do lesa? Další kritika Babišovy vlády. Přitom není nic, co by si zasloužilo kritiku více. Dnes už každý s výjimkou těch občanů, kteří prostě musí věřit ve vládnoucí státní moc, dokáže sestavit seznam zásadních chyb Babišova kabinetu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nejčerstvější ukázky jsou ze včerejška. Nejdříve předvede vláda tiskovou konferenci podle Cimrmanova odkazu. Ten měl hru Hamlet bez Hamleta, tady jsme viděli premiéra bez premiéra. Andrej Babiš v okamžiku, kdy je třeba říct nepříjemnou zprávu, zas někam zmizel. Místo něj ministr zdravotnictví Roman Rios Prymula oznámil mimo jiné, že tvrdý lockdown nebude a že pokud jde o znovuobnovení provozu základních škol, není jasné, zda to bude dle plánu v pondělí.

Neuplynula hodina a první vicepremiér Jan Hamáček mezi řečí na svém Twitteru oznámil, že školy nebudou otevřeny ještě dost dlouho. A že tvrdý lockdown na vládě neprošel, protože pro to nebyla většina. Povídá se, že někdo řekl o předsedovi vlády, že je to debil, který tady udělal bordel. Musím se Babiše zastat. I když se schová, dělají to jeho vládní podřízení úplně stejně.

Ale tato kritika je sice namístě, leč do budoucna neproduktivní. Doba nemehel a šílenců jednou skončí. Neznamená to, že přijde ráj na zemi, ale lepší vládní garnituru si lze představit, protože to nebude až tak krkolomný výkon být lepší než Babiš a jeho parta. Avšak vyměnit vládu nebude stačit. Vůbec nebude.

Noví zaměstnanci voličů ve státních strukturách se totiž utkají s jiným problémem. Zjistí se, že lidé se rozcházejí v názoru, jakou společnost v době postcovidové budou chtít. Je velmi pravděpodobné, že převládne touha vrátit všechno tam, kde to bylo před pandemií. Vražedný virus psychologicky zastíní fakt, že i ta ve zpětných vzpomínkách dobře šlapající společnost byla sama o sobě před krizí.

Jeden z promyšlených pohledů do budoucna nabízí expremiér a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla. Vím, že není málo lidí, kterým připadají jako neodborné strašení Špidlou nastíněné problémy, které podle něj vyplývají především z technologických postupů beroucích práci značné části lidí. To je přirozené. Jenže stejně propracované odlišné vize zatím neznějí.

Česká společnost před koronou byla hodně provinční ve vnímání sebe a dění ve světě. Některé intelektuální výjimky to neovlivnily. V postcovidové době ostrých loktů by tento přístup poslal Česko do třetí ligy. Přitom má potenciálně na více.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Nejsem sinolog, proto nevím, jestli je to skutečně čínské přísloví, ale moudré to je: „Když fouká vítr změn, někteří staví úkryty a jiní větrné mlýny.“

Reklama

Výběr článků

Načítám