Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Co jsem měl dnes k obědu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si, představte si, co jsem měl dnes k obědu. Představte si, představte si, co jsem měl dnes k obědu. Zprávu BIS, v ní Čína a Moskva činaná. Lány jako LDN a v ní jeden člověk jen. To koukáte, to koukáte, to jsem měl dnes k obědu…

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ale po pořádku. Bezpečnostní informační služba vydala výroční zprávu za rok 2020.

„Za hlavní zpravodajská témata loňského roku BIS považuje snahy ovlivnit přípravu výstavby nového jaderného zdroje v Dukovanech, kybernetické útoky aktérů s vazbou na cizí moc a dezinformační působení mající potenciál oslabit demokratické základy právního státu,“ stojí ve zprávě.

Ještě něco? Například tento popis činnosti proti českému státu.

„Jedná se o kontinuální kritiku politického uspořádání a politické reprezentace, členství v EU a NATO, kritiku fungování těchto organizací a diskreditaci obecných liberálně demokratických hodnot. Tematické zaměření dezinformační produkce je tak dlouhodobě zcela v souladu se zájmy Ruské federace.“

A do třetice. „V oblasti ruských vlivových aktivit zůstalo i v loňském roce prioritou prosazování ruských zájmů prezentovaných sice jako zájem český, nicméně skutečné české zájmy poškozujících.“

Na závěr. „Čína představuje rostoucí komplexní zpravodajskou hrozbu.“

Stačí už jen toto, aby bylo jasno, že země nejen kvůli covidu potřebuje co nejdříve novou vládu, která by se tomuto nebezpečí věnovala. Ale nová vláda není. Proč? Protože ji brzdí prezident Miloš Zeman.

Jo, to je ten, který nadržuje Rusku a Číně a pracovníky BIS označil za čučkaře. Čili, jak rádi říkají Putinovi propagandisté: „Náhoda? Nemyslím si.“

Zeman už dříve oznámil, že bude z Ústřední vojenské nemocnice propuštěn do Lán. Co by to znamenalo?

O Zemana by se v Lánech mělo nepřetržitě starat až sedm kvalifikovaných zdravotníků, upozornil šéf lékařského konzilia prezidenta republiky Tomáš Zima, který se naopak přiklání k prezidentově delší hospitalizaci v ÚVN.

Jsou na to ohlasy ve veřejném prostoru? Jakpak by nebyly.

Jenže je tady autorita nad všechny odborníky i nad ohlasy veřejnosti.

„Rozhovor pana prezidenta v TV Nova jasně ukázal, že prognózy pana profesora Zimy jsou krajně nespolehlivé. S touto znalostí je třeba vnímat i jeho současné doporučení na prodloužení hospitalizace,“ prohlásil kancléř Vratislav Mynář.

Tak jako byla doktorka Máňa v Kulovém blesku, tak tohle bude profesor Vráťa.

Monty Pythoni už svět, v němž by vládly takové bytosti, vyobrazili v geniální zkratce. Snahu o ustavení tohoto světa jsem měl dnes k obědu. A vy všichni ostatní taky. Nevím, jak komu, ale mně je z toho šoufl.

Reklama

Výběr článků

Načítám