Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Cirkus s klauny odtáhne, kocovina zůstane

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukázalo se, že to, co mě napadlo po posledních výstupech Andreje Babiše, jmenovitě po odmítnutí humanitární pomoci Číně, ve stejnou chvíli zaměstnávalo několik tisíc dalších lidí.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Zmíněný tweet naleznete zde.

Je lehkou náplastí opačný postoj ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Jenže hlavní slovo v kabinetu má ten, který je v takovém ajfru, že po jeho výroku, že Evropa ve věci boje s koronavirem není akční, mu muselo jednu veřejně plesknout zastoupení EK v Praze s fakty, že Evropa akční je. Totéž se zopakovalo s Dánskem, které muselo mírnit Babišovy výpady proti této zemi.

Co si o českém premiérovi myslí občané, kteří nemají pavlač místo páteře, je k vidění na sociálních sítích. Nejsou tam jen slušné výrazy a je to správně. Proč?

Protože držgrešle s láskou hlavně k vlastní šrajfofli je nejméně vhodná osoba ve vysoké státní funkci v době, kdy zájem republiky nespočívá v tom, aby důchodci jezdili se slevou, ale aby dokázala obstát v mrznoucím počasí mezinárodní politiky.

Evropa jako celek není v dobré situaci. Po brexitu budou pokračovat tendence návratu k údajným „starým dobrým časům“ národních států. Ve skutečnosti jde o sešup do světa, v němž platí právo silnějšího a státy jako Česká republika mají malou šanci na samostatnou existenci.

Když se podíváme na to, jak devótně se chovají západní spojenci ČR v Parlamentním shromáždění Rady Evropy vůči agresivnímu Rusku, nemůže se žádný člověk se znalostí dějin vyhnout dojmu, že se tam vplížilo nové mnichovanství, jehož obětí je tentokrát Ukrajina. Rusko tak má odzkoušeno, kudy na evropské demokracie, které se odnaučily čelit hrubé síle, protože většina jejich občanů se bránit ani nechce, raději se přizpůsobí.

Příklad pohybu zpět předvádí Maďarsko, s jehož vůdcem je Babiš kámoš. A Polsko, kde stejně jako v Maďarsku probíhá odsun demokracie v režii vládnoucí strany. Ale Babiš se zabývá hlavně V4. Je tam mezi svými mnohem víc než ve zbytku EU.

Může se stát, že Česku skutečně poteče do bot z východu. Upozorňuji v této souvislosti na prognózu dvou ruských politologů zde https://plus.rozhlas.cz/alexandr-mitrofanov-dva-rusti-politologove-zverejnili-znepokojujici-prognozu-8143097. Země s pověstí stvořenou Babišem nemusí být oblíbená. Také proto, že nedávno zpochybnil závazek ČR přispět na obranu v rámci NATO zde od 13. minuty. Navíc může Babiš pomocí svých peněz kdykoli zmizet ze země stejně lehce jak do ní přišel. Odnesli by to občané, kteří nemají miliony ani možnost strávit zbytek života v cizině.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Jednoho dne tento cirkus i s klauny odtáhne. Kocovina ale zůstane. A s ní pochmurná krajina.

Reklama

Výběr článků

Načítám