Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Chtíč aby spal

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Já dělám teď takovou věc, že když mě něco zaujme, tak udělám videjko a teď k tomu otevřu debatu. A jestli to má velký ohlas, tak ho řeknu příslušnému ministrovi. No ale musím mít pořádný chtíč. Jestli ten chtíč nemám, tak holt to dělat nechci a nedělám. Debata potom není, protože jsem ji neotevřel.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Neruplo mi v bedně. Předchozí slova jsem si jenom vypůjčil a mírně zkombinoval. Od koho? V Česku těchto dnů se pro bizar nebo dada nejlépe chodí do vlády. Takže o videjku hovořila včera na CNN Prima News ministryně financí Alena Schillerová a o tom druhém rozjímal v ČT vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček, muž, který má chtíč vždycky, vyjma nepatrné doby spánku.

Jestliže někdo ze čtenářek nebo čtenářů pojme po těchto slovech podezření, že kromě videjek se v ministerských sférách objevuje též priapismus, musím tento směr uvažování důrazně odmítnout. Chtíč je terminus technicus, který má Karel Havlíček pro stav, když někdo něco chce. Například rozvolňování opatření v souvislosti s covidem. On sám pořád chce makat a hodně o tom mluví. Chtíč ho v tomto smyslu neopouští.

Máme ještě nějakého člena vlády, který by byl tvůrcem nevšedních obsahů? Teď prosím nemám na mysli pana premiéra. Ten patří v tomto oboru do extraligy a není správné tahat do těchto výšin obyčejné ministry. Naštěstí máme čerstvé příklady kreativní činnosti i pod premiérskou úrovní.

„Myslím, že pravdu mají východní filozofie, které tvrdí, že to, co je minulost, to je pryč, co je budoucnost, ještě není, a to, co má smysl, je přítomný okamžik. Proto se raději zabývám přítomností.“ – „Je to něco, co se nějakým způsobem děje.“ (Odpověď na otázku, proč nyní odvolává hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou.) – „Maximum předpokladů je k tomu, že se situace zlepší. V nejméně pravděpodobném případě by došlo ke zhoršení.“ Všechno copyright Jan Blatný, ministr zdravotnictví.

Včera se na sociální síti objevila skvělá hláška a zároveň vlastně přání vůči nejen Karlu Havlíčkovi, ale také vůči ostatním členům této vlády: „Chtíč aby spal.“

Co by mělo po říjnových volbách nastoupit místo party roztodivných kreativců? Říkám co, nikoli kdo, protože hlavní problém vidím v osudu štábní kultury, kterou Babišovi lidé v čele s premiantem premiérem nejen pohřbili, ale zakopali tak hluboko, že se zdá být nedobytná. Ale v tomto smyslu nejsem pesimista. Styl práce a spolupráce, které ukazují demokratické opoziční strany, živí realistickou naději, že se štábní kultura vrátí.

Reklama

Výběr článků

Načítám