Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Chlupatá opice vykukuje

Představte si zemi, kde odvezou prezidenta do nemocnice, média se zákonitě obrátí o informace na jeho mluvčího a dostanou odpověď: „Povím, co prohlásil Hospodin. Řekl mi: ,Jsi můj syn, já jsem ode dneška Otcem tvým! Požádej mě a já učiním národy země tvým dědictvím, nejzazší končiny tvým vlastnictvím. Železnou holí je rozdrtíš, roztříštíš je jak hliněné nádoby,‘.“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Novináři tak budou odkázáni na tuto informaci o zdravotním stavu hlavy státu a budou muset ji zveřejnit. Pitomost, co? Připomíná to látku knihy z roku 1926 Tvorba duševně nemocných a její vliv na vývoj vědy, umění a techniky. Jenže to není krajina psychopatických snů, ale Česko v roce 2021 s prezidentem dvakrát po sobě zvoleným lidem a mluvčím, kterého si přivedl.

Blbákov, Absurdistán nebo, jak napsal o svém státu, tehdejším SSSR, velký satirik Ilja Ilf koncem 30. let: „Země nevyplašených idiotů.“ Další důkazy se množí každý den.

Andrej Babiš před volbami chtěl fakticky využít rakovinu jako potenciální zdroj hlasů pro své ANO a pro svůj prodloužený pobyt v premiérském křesle, nikoli v místech, kam se mu vůbec nechce. Po protestech opozice ve Sněmovně nespokojeně odtušil, že brožura bude distribuována až po říjnových sněmovních volbách. A co následně přišlo?

Do třetice: Poslanci ANO, KSČM a SPD dnes nepodpořili odvolání Hany Lipovské z Rady ČT. Lipovská kandiduje jako lídryně Pardubického kraje za Volný blok. Zákon o České televizi uvádí, že „člen Rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích“. Seance kolektivní defekace na zákon se výše zmíněným poslancům, jejichž strany by mohly po volbách vytvořit vládu, velmi povedla.

Jeden z nejmoudřejších lidí 20. a 21. století Boris Strugackij napsal: „Desatero Mojžíšových přikázání není určeno pro Homo sapiens. Je to smutné, neboť to předpovídá staletí nemravnosti. Ale tato přikázání nejsou přítomna v našem genotypu. Znamená to, že chlupatá opice, která sedí v nás, vždy bude mít sklony k vraždění, krádežím, smilstvu… Ta naše opičí uchvácenost drobnostmi, ty záchvaty opičí nenávisti vůči cizákům a čistě opičí zvyk podlehnout sice jen jednomu vůdci, ale zato vždycky… S neschopností přemýšlet, s neochotou přemýšlet, s neukojitelnou potřebou víry místo přemýšlení.“

Předvolební doba je přesně ten čas, kdy chlupatá opice vykukuje z obrovského množství lidí včetně politiků, kteří se snaží řídit stádo za použití opičích pudů. Je to věčný boj a nikdy nebude ukončen, ale hlas proti chlupatým opicím lze ve volbách přece jen stále odevzdat.

Reklama

Výběr článků

Načítám