Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Český zázrak? Ne, výsledek práce bez iluzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozvěny výsledků sněmovních voleb zaznívají nejen doma. Narážím na ně občas na nečekaných místech a mají různé podoby. Například z Ukrajiny a ze Španělska byl slyšet názor, že prohra Andreje Babiše byla zaviněna do velké míry odhalením jeho nekalých obchodů v kauze Pandora Papers.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Já si to sice vůbec nemyslím, ale zájem o české dění a také doprovodné uznání těm voličům, kteří dokázali údajný český zázrak, tedy vykopnout Babiše z vlády, potěší.

Pojďme ale domů.

Na Twitteru zveřejnily své názory na dopad voleb dvě známé osobnosti. Jejich souznění a zároveň jistý nesoulad mě zaujaly natolik, že bych se tomu chtěl v dalších řádcích věnovat.

Vyznání Leopolda Königa bylo upřímné a jasné.

V odpovědích jsem si všiml vyjádření Pavla Novotného.

Kdybych se to pokusil shrnout, Leopold König si myslí, že lidem, kteří mají stejné názory na společnost a politiku jako on, ve volbách přálo štěstí.

A Pavel Novotný sice jeho radost sdílí, ale upozorňuje, že není vyloučen Babišův pokus o vendetu, pokud by se rozhodl kandidovat na prezidentský úřad. Novotný nemá důvěru v rozum valné části spoluobčanů, proto zůstává ve střehu a na štěstí nejspíš nespoléhá.

Pro mě je tato krátká výměna názorů ukázkou, i když to možná kvůli její stručnosti tolik nevynikne, v čem tkví hlavní rozdíl v nazírání na společnost a politiku i mezi lidmi, kteří se jinak názorově shodnou. Pokusím se vyložit, jak to vnímám.

Vnášet štěstí jako faktor do politického boje je romantické a lidské. Jenže tento přístup zákonitě zahrnuje naději, že svět přece není až tak zlý a mnozí spoluobčané přece nemůžou být tak pitomí, jak s nadšením chtějí vypadat.

S tímto postojem je spojen stále populární slogan Pojďme jim to vysvětlit, oni to musí pochopit!. V praxi se naplňuje snahou přesvědčit občany z druhé myšlenkové a kulturní galaxie, že musí přece patřit do té naší. Oni ale vůbec nemusí, ať už z jakýchkoli důvodů. Je jim dobře v tom jejich vesmírku.

Vítězové sněmovních voleb touto cestou nešli. Výjimku tvořili Piráti, kteří se zničehonic jali přemlouvat strýce a tetičky, že jsou jejich, že jsou lidoví, že se jich netřeba bát. Dopadli jak sedláci u Chlumce. Nejenom proto, ale proto taky.

Prezidentská volba podle mě nebude úspěšná pro kandidáta, který se rozhodne spojit nespojitelné. Bude to opět kdo s koho. A výsledek nebude štěstí ani zázrak. Jen výsledek vítězovy tvrdé práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám