Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Celý Jakeš, až mi slzička ukápla

Za nouzového stavu jsou zavřena holičství a kadeřnictví a já si schválně nechávám růst vousy, i když z toho rodina šťastná není. Ze zrcadla na mě kouká tvor, který by mohl z fleku hrát ve filmu. Tedy o jednom bych věděl určitě. Kdyby se natáčel remake Tajemství hradu v Karpatech, dostal bych bez castingu úlohu dědy, který říká: „Čórtův hrád, tam strašá!“ Ostatně to stejně dělám od roku 2013.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ale dlouhé bílé vousy mě mimo jiné řadí mezi pamětníky. Dokážu si dobře vybavit, jak mluvili komunističtí hodnostáři před listopadem 1989. Proto bezchybně poznám ozvěny písní bolševických v jakémkoli současném politickém projevu. Musím poděkovat premiéru Andreji Babišovi. Pravidelně mě vrací ve vzpomínkách do let mého mládí a ať už bylo jakékoli, vousy jsem měl tehdy černé a břicho se chovalo slušně, bez pokusů o předbíhání zbytku těla. Uznejte, že je to hodný pán, i když o tom, že mě dojímá, nemusí nic vědět.

V poslední době se ale i při této nevědomosti vynasnažil tak, že jsem jako by cítil, jak z mých beder padají desítky let a záda přestávají bolet. Moc dobře mu to jde. Koukejte, za časů mého mládí se vždycky veřejně nadávalo na zlé kapitalisty. Že můžou vyletět z kůže, aby uškodili socialistickému Československu. Zvláště velkou intenzitu ty nadávky měly poté, co představitelé komunistické vlády neuspěli v jednáních se Západem.

A teď? Premiér po svém krachu v jednání o vakcínách nadává na zlou Evropskou unii, která chce uškodit babišovskému Česku.

Tehdy se vedla kampaň proti opozici vůči husákovskému režimu. Tolik článků bylo o různých představitelích tehdejších nesouhlasících napsáno, tolik slov se na to vyplýtvalo, tolik tvrzení, která neměla nic společného s pravdou.

A teď? Premiér dští oheň a síru na demokratickou opozici, kterou kudy chodí obviňuje z toho, že prý čím hůř pro lidi v Česku, tím líp pro opozici a že ta opozice je ve skutečnosti škůdce, protože působí proti českým zájmům a v té zlé EU má jakési svoje struktury. A že kdyby vládl někdo jiný než Babiš, pak prý „Bůh ochraňuj tuto zemi“. Celý Jakeš, až mi slzička ukápla.

Na závěr hlavní shoda: kdyby dnes všechny hlídala StB, báli by se jí a nekradlo by se, protože když pracoval Babiš v podniku zahraničního obchodu, hlídala je StB, báli se jí a nekradli. Ne prý jako teď. Nedávno o tom vyprávěl.

Představte si, kolika lidem takto vrací Babiš vzpomínky na mládí… Není divu, že ho potom milují jako kostelecký párek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám