Hlavní obsah

Babiš: S Rakouskem a Slovinskem jsme doplatili na sobectví jiných

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko doplatilo na to, že se připojilo k Rakousku, které kritizovalo systém rozdělování vakcín nikoliv podle počtu obyvatel, jak bylo původně domluveno, ale podle nějakých dohod v Řídícím výboru Evropské komise pro vakcinaci. V rozhovoru pro deník Právo to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle jeho slov se v případě vakcín na EU nemůžeme spolehnout a musí se analyzovat všechny možnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Pane premiére, poslanci chtějí, aby vláda vysvětlila, zda objednala všechny dostupné vakcíny ze společného nákupu zprostředkovaného EU. Jak to bylo podle vás?

Vakcíny objednávali ministři zdravotnictví. Objednali jsme celkem 27 milionů dávek, tedy pro 14,5 milionu lidí. ČR má přitom 10,7 milionu obyvatel. Je třeba také brát v úvahu, že vakcíny mají omezenou záruku, vznikají nové mutace, a ne všichni výrobci se snaží, aby je už v dodávkách ve druhém pololetí pokryli. Navíc nevíme, jak dlouho bude po očkování fungovat imunita. Je riziko, že ten vir tady bude stále a budeme se muset očkovat dál.

Po opakovaném naléhání ministerstvo konečně rozhodlo, že od 1. dubna se druhá dávka pro Pfizer a Modernu očkuje po 42 dnech. Třeba v Británii přijali strategii, že očkují jen první dávkou. U nás to nechystáme, ale odkladem druhé dávky zvýšíme počet očkovaných první dávkou.

Takže dávek měla ČR objednáno dost, ale problém vznikl při rozdělování vakcín v EU?

Rakouský kancléř Kurz správně poukazuje, a já ho v tom podpořil, že se vakcíny nerozdělují podle počtu obyvatel, jak bylo domluveno, ale podle nějakých dohod na Řídícím výboru Evropské komise pro vakcinaci, což v kombinaci s naprosto nedostatečnými a nepředvídatelnými dodávkami výrobců znamená, že členské státy reálně dostávají od 8 do 45 dávek na 100 obyvatel, což opravdu neodpovídá dohodnutému principu. Jako premiér jsem se o této skupině dozvěděl až v lednu. Ministr Blatný mi vysvětloval, že to je technická záležitost, ale pak se ukázalo, že je to orgán, který má na rozdělování vakcín největší vliv.

Jenže ve čtvrtek vyšlo najevo, že si země EU rozdělí dodatečných 10 milionů vakcín od Pfizeru právě podle počtu obyvatel. Devatenáct zemí navíc část svého přídělu přenechá státům, které zatím byly v přídělech kráceny. Česko a ani Rakousko a Slovinsko ale mezi příjemci nejsou, protože se prý odmítly zapojit do mechanismu na pomoc nejpostiženějším. Proč? Opozice vás obviňuje z totálního selhání, ministr zahraničí Petříček vás vyzývá k převzetí odpovědnosti za to, že lidé budou čekat na vakcíny déle.

Pan Petříček se jen zviditelňuje před sjezdem ČSSD. Měl by kopat za české zájmy, ne zájmy jiných zemí, jak má ve zvyku. Opozice jakbysmet. Víc to nechci komentovat, protože bych se zase musel omlouvat. A teď k celé situaci, kterou jste popsali dost zkresleně.

Kurz před třemi týdny upozornil, že dodávky vakcín v EU neodpovídají rozdělení podle počtu obyvatel. To je dáno tím, že máme různé dodavatele a každý stát si objednal určitý objem od Pfizeru, Moderny atd. Jenže ti dodavatelé nejsou vždy spolehliví, zvlášť AstraZeneca a Johnson & Johnson nám ve velkém pokrátily dodávky podobně jako Rakousku.

S dodávkami Pfizeru problémy nemáme, naopak jich máme objednáno dost a firma své závazky plní. Jenže nespolehlivé dodávky způsobují, že v červenci budou některé státy mít dávky pro více než 90 procent obyvatel a jiné země méně než pro 40 procent. Proto Kurz s Pfizerem dojednal, že firma přednostně pošle 10 milionů vakcín, aby se rozdíly v počtu dodaných vakcín na sto lidí aspoň trochu narovnaly.

Německo a dalších 18 států nekompromisně trvalo na tom, že urychlenou dodávkou od Pfizeru se vyrovnají rozdíly jen u objednávek u této firmy. To znamená, že ČR na tom bude z počtu dodaných vakcín ve druhém čtvrtletí úplně nejhůř, protože, jak jsem říkal, s dodávkami od Pfizeru nemáme problém. Dostaneme jich 239 tisíc, ale na narovnání jsme měli dostat podstatně víc.

Takže jsme trváním na původní dohodě na to doplatili?

Doplatili jsme na to, že jsme se odvážili připojit se ke Kurzovi a spolu s ním jsme nahlas upozornili na problém, který reálně existuje. Státy, kterým očkovací sazby v červenci vycházejí dobře, o něm vůbec nechtěly slyšet, protože za každou cenu chtějí společný nákup vakcín v EU prezentovat jako společný úspěch. Jsem hodně naštvaný, že se tolik států postavilo zády k problému, který šel snadno spravit, a nechaly to celé přerůst v politický boj.

Svoje vítězství teď všude oslavují jako projev solidarity, i když to tak vůbec není. To může mít i vážné politické důsledky. K naší zemi, která má za poslední týdny jedny z nejvyšších počtů nakažených a mrtvých a podíl ze skutečně dodaných dávek jeden z nejnižších, se EU postavila zády stejně jako k Rakousku a Slovinsku. Moc si tedy vážím toho, že nám tyto země, které samy mají málo vakcín, pomohou. Rakousko nám dá 30 tisíc vakcín a Slovinsko 10 tisíc. A bylo by fér, kdyby se přidaly i další země, které díky naší iniciativě z této situace nejvíc profitovaly.

Takové prosazení vůle většiny za každou cenu je proti všem dohodnutým pravidlům a dlouhodobě poškodí celou EU. Věřím, že se nám situaci podaří i tak zvládnout, v dubnu bude chodit několikanásobně víc dávek, než jsme zatím dostali, a udělám vše, abychom získali další. Je ale jasné, že na EU se v této věci opravdu spolehnout nemůžeme a je třeba analyzovat všechny možnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám