Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Bez koulí po našem

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulou neděli jsme viděli na místě v londýnském Hyde Parku, které se jmenuje Speakers’ Corner a kde může řečnit každý o čemkoliv, chlápka, který propagoval mužskou sterilizaci. Prý by to bylo humánní vůči dětem, kdyby se nenarodily.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Chlápek si pozornosti kolemstojících užíval. Nejdříve jsem si myslel, že mu jde o uříznutí varlat, ale pak zmínil i vasektomii. Z jeho projevu ovšem nevyplynulo, zda je bez koulí, nebo má jen přerušené chámovody. Co ale neustále zdůrazňoval, byla péče o děti.

Argumentace zněla takto: děti my dospělí neustále traumatizujeme. Počínaje okamžikem jejich příchodu na svět, což je násilné vytržení ze sladkého nebytí. A po narození prožívají děti podle tohoto řečníka v Hyde Parku jen fyzické a duševní utrpení. Což je tedy podle něj důvod, proč by lidé neměli děti vůbec mít. Vždyť jsou to sobci, kteří si je stejně pořizují jen pro vlastní potěšení,  ale dětí se nikdo neptá, zda se někdy chtěly narodit.

Vrcholem jeho diskuse byl útok na asi dvacetiletou dívku, na kterou mířil výhrůžně ukazovákem a temně vrčel: „To, co máte mezi nohama, je zbraň hromadného ničení!“ Co měl mezi nohama sám řečník, jasné nebylo, protože si genitálie (nebo jejich zbytek) plaše přikrýval plakátem, na kterém měl vyjmenovány důvody, proč jsou děti nešťastné, že se narodily.

Opustili jsme ho ve chvíli, kdy někomu vášnivě vysvětloval, že děti chce dotyčný mít jen proto, že se mu to líbí. Jako když si dává zmrzlinu, nemyslí na to, že je tam plno nezdravých látek, ale že mu prostě chutná.

Ku cti propagátora mužské sterilizace slouží, že do Hyde Parku přijel na kole. Nikde žádný obytňák vidět nebyl. Ku cti posluchačů slouží, že se zásadně lišili od kontingentu, který v Česku obdivuje na náměstích pána, který propaguje stejně užitečné věci jako je uříznutí varlat nebo přerušení chámovodů. Mnozí se londýnskému řečníkovi otevřeně smáli.

Já jsem ale narazil v Muzeu Sherlocka Holmese na figurínu, která vypadala, jako kdyby to byl Andrej Babiš, který sepisuje seznamy svých odpůrců na náměstích, kam vyráží místo toho, aby chodil do práce ve Sněmovně. Samotné tyto akce probíhají naprosto jinak než vášnivé, ale korektní slovní boje na Speakers’ Corner v londýnským Hyde Parku. Nu což, jiný kraj, jiný mrav.

Jedno ale měli propagátor bezkulkového života a propagátor zababišebylolípství podobné. Jeden si přikrýval slabiny, aby nebylo vidět, jestli jde příkladem a koule nemá, druhý dělal, že jezdí svým obytňákem, aby to vypadalo, že je lidovej. A nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám