Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Babišův coming-out v rozpravě o nedůvěře

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A tenhle znáte? „Babiš prý běhá po Strakovce a řve: ,Cizáci! Všude samý cizáci! Jenom já jsem Slovák!‘“ A ještě tenhle: „Babiš se postaví k mikrofonu a řve: ,Já jsem svrchovaný premiér této země! Nepodléhám nikomu, jenom občanům.‘“ Takové blbé vtipy, že.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

No… Jak se to vezme. To první je opravdu jen vtip. Ačkoli se v tom jeden nevyzná, když Andrej Babiš doopravdy vykřikl: „My jsme nechtěli otvírat ty bary, aby sem zase z celé Evropy chodili popíjet cizáci!”

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Dobré pokračování této nálady lze najít v zemi, kde vládnou Kimové. Obrázek, na němž čistokrevné děti ničí cizáka, by mohl posloužit jako předloha pro volební kampaň ANO. Jinak k Babišově náhle probuzené české krvi a půdě dávno pradávno poznamenal Vladimir Lenin, sám člověk s pestrými národnostními kořeny: „Poruštění jinorodci to s těmi bytostně ruskými náladami vždy přehánějí.“ Přesně předpověděl případ současného českého premiéra, na nějž také sedí Poturčenec horší Turka.

Babišovy čerstvé výroky jsou ale užitečné. Jeho hledání elektorátu začínalo u nespokojených malých a středních podnikatelů, pak udělalo prudkou zatáčku směrem k důchodcům a nově ANOnavigace ukazuje cíl Národovci a náckové. Je to výborná zpráva, víme, s kým máme tu čest, iluze snad může mít už jenom naprostý tydýt.

Babiš se definitivně odhalil během čtvrteční sněmovní rozpravy o vyslovení nedůvěry vládě. Když se vrátím k dalšímu výroku, který jsem schválně uvedl jako vtip, jako že je svrchovaný premiér, který nepodléhá nikomu, jen občanům, tak to bohužel vtip není. Myslel to vážně, i když je to kolosální konina. Článek 68 Ústavy České republiky totiž praví: „Vláda je odpovědna Poslanecké sněmovně.“

Když předseda vlády veřejně, ba dokonce ve svém projevu v parlamentu, tvrdí opak, může to znamenat pouze dvě věci. Za prvé že je to hlupák, který nezná Ústavu, což nevadí u popeláře, ale naprosto vylučuje výkon funkce premiéra. V závorce dodám, že je to navíc grobián, který ve své funkci kdekoho napadá a uráží, a že také není možné se nikdy spolehnout na pravdivost jeho tvrzení, ale to je taková řádka třešniček na dortu z kosteleckých uzenin, kterou zříme už léta.

Je tady i druhá varianta. Babiš, který už dříve říkal, že parlament je žvanírna, chce vládnout sám a u toho potírat cizáky. Bacha, ve 20. století už něco takového bylo, dokonce ve dvou vyhotoveních, v Německu a v Sovětském svazu.

I kdyby rozprava o vyslovení nedůvěry vládě přinesla pouze tento coming-out, byla velmi cenná.

Reklama

Výběr článků

Načítám