Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Rusku nelze nechávat volný prostor – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin si může mnout ruce. Bez bojů se mu podařilo dostat pod kontrolu Ruska separatisty ovládané oblasti na Donbasu a vyslat do nich své vojáky na údajné mírové misi.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Putin soustředěním ohromných vojenských sil na Ukrajině vytvořil takový tlak, že se všichni báli útoku na Charkov, Oděsu, nebo dokonce Kyjev. Odvrátil tak pozornost od východu Ukrajiny, odkud umožnil evakuaci části žen a dětí. V pondělí večer pak uznal samozvanou Doněckou a Luhanskou republiku, do kterých hned vyslal ruské tanky, aby je bránily. Možná se najde i nějaký zvací dopis...

I kdyby už ničeho dalšího nedosáhl, jeho požadavky ohledně garancí bezpečnosti spojené s likvidací základen NATO ve východoevropských zemích jsou nepřijatelné, už nyní se může doma holedbat, že pomohl krajanům žijícím v těchto oblastech a zvětšil také bezpečnost Ruska, protože tam vybuduje základny.

Opět se ukázalo, že Putin je obratný stratég, který dokáže využít všech příležitostí a vždy si vybere nejdostupnější cíl. Bylo jasné, že útok na Kyjev by vyvolal velké nejen pobouření, ale zřejmě by byl i nad síly Ruska. Všichni se ho však tak báli, k čemuž přispívaly neustálé informace tajných služeb, že už nastane, a dokonce se uváděly i přesné termíny, z čehož si dělala legraci i mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Oblast Donbasu byla přehlížena, byť už na konci ledna o uznání DNR a LNR požádali ruští komunisté. A právě jejich návrh byl schválen.

Separatisté jsou při chuti. Vznášejí požadavky na další ukrajinská území

Evropa

Ale Putin si spočítal, že kvůli separatisty ovládaným oblastem žádná západní země do války nepůjde, zvlášť když americký prezident Joe Biden řekl, že reakce bude odvislá od velikosti případného útoku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se sice správně ohradil, že takovéto prohlášení ohrožuje bezpečnost Ukrajiny, jenomže výrok už padl a Putinovi došlo, že nějaká akcička na Donbasu mu projde, zvlášť když Američané a Britové stáhli své příslušníky ze Zvláštní monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která dohlížela na dodržování příměří na Donbasu. A Putin jistě věděl, že Ukrajinci jsou odhodláni bránit svou vlast, ale v případě Donbasu to až tak neplatí.

Ale naběhl si i Kyjev, když předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov řekl, že by Západ neměl Kyjev tlačit do plnění minských dohod o zastavení bojů na Donbasu.

Putinovi se to hodilo, může dál tvrdit, že by se jimi řídil, ale bez nich musel chránit samozvané republiky před údajným útokem Ukrajinců, když u linie oddělující milice separatistů od vládních sil cvičili ukrajinští vojáci se zbraněmi dodanými ze Západu.

Problémem je podcenění machiavelistického Putina, který umí využít každé slabiny. Navíc rozehrál širší hru, u níž nebylo jasné, co je jejím cílem. Možná jich bylo víc a Putin vybral ten nejdostupnější. Takže teď už stačí, aby nějaký další Zeman řekl, že je to podobně jako Krym fait accompli a dal knížecí radu, aby Kyjev žádal odškodné.

Evropská unie i Británie představily nové sankce proti Rusku

Evropa

Putinovi je potřeba ukázat sílu. Bez toho bude dál zkoušet, kam až může zajít, přičemž není ani jasné, zda uznání separatistů je posledním krokem v aktuální krizi. Nejde o to jít do války, ale tvrdě Rusko postihnout. A je jasné kde – v oblasti exportu ropy a plynu, na kterém závisí ruská ekonomika. Odhodlání tu je, německý kancléř Olaf Scholz se pochlapil a řekl, že Nord Stream 2 jde k ledu. Otázkou je, jak dlouho tam bude, když je Evropa a potažmo Německo závislé na dovozu plynu. I s tím může Putin kalkulovat. A do příští zimy se může zapomenout.

Potřeba je pomoci i Ukrajině, její západ musí zvládnout příliv lidí, kteří už míří pryč z Donbasu, jak z území u frontové linie, tak z oblastí kontrolovaných separatisty, kde žije mnoho Ukrajinců, kteří nepožádali o ruský pas. Obrázky oslav vítání nezávislosti neznamená, že se z ní těší všichni.

Tito lidé budou potřebovat najít práci a ubytování. Ukrajina přitom musela už v letech 2014 až 2015 zvládnout pomoc 1,5 milionu vnitřních vysídlenců. Podpora v této oblasti může pomoci bezpečnosti a stabilitě Ukrajině více než granáty. Čím bude Ukrajina pevnější, tím tvrdší bude představovat oříšek pro ruské ambice. A ulehčí to Polsku, které bude pod největším migračním tlakem.

Reklama

Výběr článků

Načítám