Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Putinovy nehorázné lži – Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Blíží se oslavy půlkulatého výročí vítězství Rudé armády nad nacistickou říší a ruský diktátor, jenž považuje pád sovětského impéria za největší tragédii, která kdy postihla ruský národ, měl v prosinci potřebu ani ne snad ovlivňovat západní historiky, kteří svorně považují Stalinův pakt s Hitlerem za počátek 2. světové války, jako spíš plivnout jedovatou slinu na Poláky a očistit reputaci velkého sovětského vůdce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Dryáčnické titulky ruských dezinformačních webů, které se šíří českým prostorem a ohlupují nevzdělance, mluví samy za sebe: „Rusi nezačali válku”, „Toto jsou Poláci”, „Hitlerovi kolaboranti”, „Napadli Těšínsko”, „S Hitlerem podepsali mírovou smlouvu”.

Každý, kdo má alespoň elementární znalosti evropských dějin, ví, že se Poláci už od Reformace nachází v nešťastné poloze jako katolický meč mezi expanzivním protestantským Pruskem a neméně agresivní pravoslavnou svatou Rusí. Třikrát je jeho imperiální sousedé (včetně Rakouska) rozkrájeli a anektovali, mimo jiné za schválení demokratické ústavy (1791), a tak tak že se vůbec ubránili bolševické invazi v roce 1920.

Otevřenou mírovou smlouvu podepsal Hitler na uchlácholení Poláků a takových pseudodohod bylo v Evropě více. Tajná smlouva Ribbentrop-Molotov o společné invazi je něco diametrálně odlišného, měla jediný účel - agresi proti třetí straně - a umožnila nacistům krýt si záda, aby nemuseli válčit na dvě strany. Francie a Británie nebyly na válku, vzhledem k dlouhodobému pacifismu svých občanů, připraveny a Polsku nepomohly.

Obě totalitní diktatury měly v té době naprosto společné zájmy, obě hodlaly revidovat Versaillský pořádek v Evropě a rozpoutat válku (ještě téhož roku přepadl Stalin Finsko) a jejich smlouva rozjela také vzájemnou hospodářskou spolupráci. Hitler potřeboval ruské suroviny, zejména naftu, pro invazi do Francie. Světová válka by možná bez tohoto paktu vůbec nevypukla nebo by měla zcela jiný průběh. Často zapomínáme, že nacionální socialismus a komunistický internacionalismus mají společného jmenovatele: totalitarismus.

Málokdy mluví samotná historická fakta při interpretaci tak jasnou řečí jako v tomto případě. Zábor Těšínska při rozpadu Československa je zcela podružná záležitost a dávno před nacismem zapadá do sporů o národní menšiny v celé střední Evropě. Poláci si jej nepochybně měli odpustit. Vlekl se už od konce první světové války a jistě byl v době tak děsivého vlastního ohrožení zbytečný. Nebyl ale žádnou kolaborací s Hitlerem.

Nezapomínejme, že teprve Hitlerův útok a ohrožení komunistického režimu přiměly Stalina, aby se stal spojencem nenáviděného Západu. Poválečné sovětské „osvobození” střední Evropy znamenalo teror a smrt desítek tisíc nevinných obětí. To už je ale jiný příběh.

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

Sověti z okupovaného území odvlekli více než milion Poláků do gulagu a v Katyni zavraždili zhruba 22 000 polských důstojníků. Podzemní Armija krajova bojovala proti hitlerovcům v naprosto zoufalých zeměpisných podmínkách bez importu zbraní, její partyzáni vykrváceli ve Varšavě za nečinného přihlížení Sovětů. Polsko se stalo největší obětí zločinného paktu. Za války zahynul každý pátý Polák, a přesto ještě dlouho po válce vedli marný odboj proti sovětským okupantům. Čest jejich památce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám