Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Oslava - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

To byla zase oslava. Nevím, zda v Praze 6 hlídají devastaci laviček, zábradlí, dopravních značek a zastávek MHD. Možná by jí mohli předejít tím, že je odstraní, jako Koněva. Vlastně jediný chatrný důvod pro likvidaci sochy. Že ji pořád někdo ničí. Karlův most také, ovšem zatím nikoho nenapadlo jej zbořit.

Josef Koukal

Článek

Stačila kamera. Vznikne-li na místě maršála pomník jiný, kdo zaručí, že jej nebude poškozovat někdo z opačného tábora? Zatím tam však ve výroční den neznámý aktivista instaloval záchodovou mísu a snad nejlépe tím vyjádřil pokleslost sporu.

Protože pachatele neznáme, můžeme si posloužit bezpočtem konspirativních teorií. Od nějakého opožděného odpůrce stalinismu, jenž svoji představu projektoval do postavy generála, po hru ruských tajných služeb. Na počátku ale stála tak jako tak snaha komunálních politiků o zviditelnění. Proč nevyužít něco tak snadného jako bourání svědectví doby?

Nechtěl bych být v kůži ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který nyní povede jednání o smlouvě s Ruskem z roku 1993. Pracně vyjednané a solidní, která se tolik let dodržovala. Několik performancí z dílen lokálních politiků, z nichž nejviditelnější jsou aktivity řeporyjského starosty a bývalého bulvárního novináře Pavla Novotného, zamíchalo kartami natolik, že bude třeba si vztahy s východní velmocí znovu vyříkat. A Vladimir Vladimirovič není Jelcin. Máme na krku přinejmenším diplomatický konflikt, o němž lze celkem spolehlivě říct, že si ho většina národa nepřála.

Jistě, Ondřej Kolář se od zneuctění pietního místa distancoval. Novotný však na kongresu ODS peskoval spolustraníky, že nejsou stejně mediálně atraktivní jako on. To už by strana musela najmout Jacka Rozparovače, který by na ty ruské kameramany nožem nejen mával, ale rovnou se pustil do díla.

Každá strana má ve svých řadách svého profesora a svého troglodyta, občanští demokraté momentálně vedou na ty druhé. Jakkoli reprezentanti SPD defilují před soudy a někdejší místopředseda Sněmovny za ANO ve volném čase poskakoval v zasedačce po stole. Když se občanští demokraté horko těžko vypořádávali s Václavem Klausem mladším (něco jako hamáčkovci s Foldynou), přešli Novotného jako „výjimku, kterou si mohou dovolit“.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Možná ODS. Stát ale ne, probůh. Copak by takoví lidé mohli o čemkoli vážném na úrovni vyjednávat?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám