Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Orientace u voleb podle předvolebních průzkumů - Thomas Kulidakis

Parlamentní volby jsou za rohem a s nimi také datum, od kterého se nesmí uveřejňovat předvolební průzkumy. Počínaje třetím dnem před hlasováním tudíž skončí pravidelná snaha sociologů stanovit výsledek co nejpřesněji, pokud možno vědeckým způsobem, neboť sociologie podle mnohých z nich věda je a má cenné údaje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Použil jsem mírně upravená slova písně Jaroslava Uhlíře, proslavené v pohádce Princové jsou na draka. Podle přesnosti průzkumů a odhadů, které se týkaly voleb předchozích, například roku 2013 nebo 2017, by se mohlo říci, že na draka jsou také dané průzkumy.

Jejich výsledky doposud připomínaly obchodování s deštěm. Když se výzkumníci trefili, byl to úspěch vědy, když ne, mohla za to nepředvídatelnost voličů, fakt, že se rozhodují emocionálně, často až u volebních uren, nenadálé kauzy, apod.

V souvislosti s průzkumy se často zmiňuje válečný premiér Velké Británie Winston Churchill, který měl ke statistikám a hlavně průzkumům vlažný vztah. I ti, kteří zrovna Churchilla nezbožňují, rádi k dobru přidají bonmot, že daný politik prohlašoval, že věří jen těm průzkumům, které sám zfalšoval. I to je další bod, proč by se leckdo mohl dívat na průzkumy skrze prsty.

Navíc, samotný Churchill je důkaz, že buď měl na průzkumy více dbát nebo méně je falšovat, protože do čela vlády se poprvé dostal ne zrovna jako první volba, odejit z ní byl hned po vítězné válce a hlavně, další roky musel pracovat, aby se na vrchol alespoň na pár posledních let zdravého života vrátil.

Z hlediska naší reality je tedy zřejmá následující věc. V zásadě pro naši volbu nejsou předvolební průzkumy nijak moc velké vodítko. Například poslední průzkum agentury Kantar předpověděl těsný souboj hnutí ANO a koalice Spolu, Median předtím vyrobil řádný rozdíl, CVVM zase těsku, STEM největší rozdíl. V opravdu velkém rozpětí, daném průzkumníky, někde bude pověstný zlatý řez, takže nějaká agentura slavit aspoň trošku bude.

Pro voliče je ale celkem zbytečné se nechat nějak vzrušovat, nervovat nebo snad bát o osud svých vyvolených stran a kandidátů. Ti možná spí hůře, ale my víme, že zásadní je hlavně jít volit a nebát se kvůli průzkumům. Předpověď těsného výsledku může vyburcovat voliče a zvýšit volební účast stejně, jako obava, že se favorit do parlamentu nebo alespoň ke státnímu příspěvku za hlasy nedostane.

Nemá také smysl chodit jen kvůli průzkumům, případně svému oblíbenci hlas nehodit s pocitem, že je vyhozený, protože to průzkum říkal.

Nezapomeňme, že jsou agentury, které výhradně náhodně volají, a respondenti mohou říkat věci, jen aby se výzkumníka rychle zbavili. Je dobré a nanejvýš vhodné i žádoucí mít na paměti, že žádný odevzdaný hlas není ztracený, protože každá strana někdy začínala, včetně našich politických hegemonů. Volme tedy hojně, rozumem a srdcem, průzkum neprůzkum, protože jsme to my, voliči, kteří rozhodujeme. A čím více lidí přijde, tím více to bude svátek demokracie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám