Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Neslavný konec trumpiády – Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí republikáni a s nimi všichni pravičáci a konzervativci na světě mají hlavu ve smutku. „Jejich” bohužel paranoidní a megalomanský prezident se dopustil zločinu, který může být klasifikován jako velezrada.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Šířil konspirační teorii o zmanipulovaných volbách, vyvolal kampaň proti výsledku a když neuspěl, poštval dav na americký Kongres, který se právě chystal uznat volební výhru jeho rivala. Nepochybně porušil ústavu.

Naštěstí je americká policie velmi zdrženlivá, jak prokázala v mnoha městech během divokých letních demonstrací, rabování a žhářství, a počet mrtvých nepřesáhl v Kapitolu pět osob, raněných několik desítek. Co naplat, prezident si pokazil svou reputaci u mnoha svých voličů a jeho chování zmobilizovalo opozici tak jako v konzervativní Georgii, kde kvůli němu prohráli volby dva republikánští senátoři.

Kdyby byl uznal svou porážku, zůstal by mu kredit za všechny úspěchy v ekonomice i v zahraniční politice a nepoškodil by Republikánskou stranu. Ta nyní ztratila legislativní většinu a republikání mohou už jen lkát a notovat si vlasteneckou „hymnu” „Bože, chraň Ameriku”. Radikální změny Senát nezastaví.

Nový prezident Joe Biden už jistě přemýšlí, co s Trumpem. Ústava vyžaduje trest, ale Trumpovi voliči (74 milionů) budou možná ve většině považovat uvěznění prezidenta za „pomstu vítězů” a nenáviděné elity. Mnozí, ne-li většina z nich věří spiklenecké teorii.

Nakonec nejspíš, jak to bohužel dnes bývá, rozhodne Nejvyšší soud, a přestože má konzervativní většinu, zdaleka to neznamená, že prezidenta omilostní. Má-li Biden dostát svému slibu, že hodlá rozeštvaný národ usmiřovat, měl by Trumpovi udělit milost.

Někteří komentátoři si pochvalují, že je americká demokracie robustní a útok na Kapitol přežila. To je ovšem hloupost, vždyť nešlo o zmařený pokus o převrat, o státní puč, demonstranti jásali a vykřikovali, chovali se jako na jevišti a už nyní za to v ostře sledované realitě několik z nich zaplatilo ztrátou zaměstnání.

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

Americká demokracie v nebezpečí nepochybně je, protože lidé přestali politikům věřit a dávno před Trumpem se v rozpolcené společnosti změnila politika v ideologický zápas dvou znepřátelených kmenů, kdy platí všechno nebo nic a ústavní i nepsané zvyklosti jdou občas stranou. Útok na tradiční vlastenecký a multietnický národ přišel z levé strany spektra zejména z univerzit. Americká levice podlehla ideologii sociální, rasové a genderové spravedlnosti, zavedla úspěšně diktát a cenzuru „politické korektnosti” a má i podporu velkého byznysu a technologických firem. Politika se pro ni stala náboženstvím a každodenním aktivismem, politizuje každý aspekt života. Nalézat konečný individuální smysl života v politice je velké neštěstí a má katastrofální důsledky, vyvolává nekonečné vášně, často i zuřivost a neumožňuje kompromis ani společné hledání pravdy. A proto se nejméně na dva roky pod vlivem levicových aktivistů první levicová vláda Spojených států v dějinách pokusí o nějaké revoluční změny a nepochybně ještě víc prohloubí i tak děsivý rozkol ve společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám