Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Geny – Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Piráti ve svých silnějších chvilkách připomínají politickou stranu. Zpravidla při jednání s jinými politickými stranami na úrovni vedení. Jak je jich ale víc pohromadě, hned se v nich začnou probouzet původní rastafariánské geny. Jako na víkendovém celostátním fóru. Řeč se zde opakovaně stočila k dávnému programovému pilíři – legalizaci omamných látek.

Josef Koukal

Článek

Látat rozpočet výtěžkem z prodeje drog je nápad hodný národohospodáře. Piráti už mají spočítáno, kolik miliard by vybrali, ovšem výtěžek se v tomto případě odhaduje velice těžko. Uživatelé i výrobci budou mít pramalý zájem své zboží danit. I ve vyzdvihované Kanadě se po legalizaci nezačalo oficiálním obchodům dařit tak jako černému trhu. Česko, které by se rázem zařadilo mezi evropské státy s nejvolnější drogovou politikou, by se možná stalo vyhledávaným cílem drogové turistiky, tak jako je pro západní cizince rájem levného alkoholu. Je však zrovna tohle druh příjmu, o jaký stojíme?

Legalizace marihuany stojí za úvahu z jiných než ekonomických důvodů. Pouze ve smyslu dekriminalizace čistě pro její léčebný potenciál. Byli jsme svědky nesmyslných soudních řízení s lidmi, kteří si pro vlastní potřebu pěstovali konopí, protože jim v různých formách pomáhalo ke zmírnění zdravotních obtíží. Je ovšem rozdíl mezi tím něco nezakázat nebo z toho udělat obchodní artikl. Od chvíle, co šikovní pěstitelé v umělých podmínkách začali produkovat marihuanu s takovým obsahem účinné látky, že po její konzumaci vyskočí uživatel z okna, není bohužel ani plošná legalizace konopí bez rizika.

Rodící se návrh poslance Tomáše Vymazala, aby na lékařský předpis byly k dostání dokonce i halucinogeny a taneční drogy, už je zcela mimo rámec kompetencí zákonodárců. Nerad bych se pouštěl do úvah, co všechno může v prostředí pirátské strany znamenat označení „drogový expert“, ovšem představa, že parlament schvaluje preparáty, které budou lékaři předepisovat pacientům, trochu děsí. Od toho jsou jiná odborná pracoviště.

Piráti se živě zajímají o voliče hnutí ANO. Se skalními mladými narazili v preferencích na strop možností a v akčním radiu tradičních stran už téměř není kde brát. Legalizace drog je ovšem dvojsečná zbraň. Kdo je pro, Piráty už volí. Konzervativního voliče může téma naopak odradit. To si ostatně vyzkoušela i liberální Unie svobody, která povolení marihuany oprášila ve svém posledním zoufalém tažení. Marně.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Piráti budou pro svůj záměr každopádně stěží hledat spojence, dá se očekávat, že většina stran dá od psychotropních látek ruce pryč. Říkají tedy, že drogy legalizují hned poté, co vyhrají volby. To mě uklidnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám