Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Dovolená v zahraničí a otevřené hranice, přes které se nedá nikam dojet - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je za rohem a doba dovolených tím pádem také. Na vládě premiéra Babiše teď je, jestli našim občanům zase umožní jet na tradiční dovolenou u moře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Pokud nechce celý vládní kabinet působit jako milovník časů před rokem 1989, měl by se o opravdové otevření hranic pokusit všemi silami. Včetně ČSSD, v níž by mohl na zatvrzelého ministra vnitra Hamáčka, který se vyžívá v nouzovém stavu, zapůsobit v dobrém slova smyslu ministr zahraničí Petříček.

Vzhledem k vývoji koronavirové nákazy připadají v úvahu státy, které jsou na tom podobně, nebo dokonce ještě lépe než Česká republika. K těm bezesporu patří tradiční letní destinace Chorvatsko a Řecko.

V Chorvatsku bylo k 5. květnu zjištěných 11 nových případů nákazy. Celkem se v zemi za celou dobu krize 2112 lidí nakazilo, 83 zemřelo. Dalmácie je menší než naše Česká republika, zato Řecko počtem obyvatel srovnatelné. V Řecku bylo k  5. květnu 10 nových případů. Celkem se za celou dobu krize 2642 lidí nakazilo, 146 zemřelo. Pro srovnání, u nás se nakazilo celkem 7878 lidí, 254 zemřelo.

Je tedy zřejmé, že z hlediska vývoje epidemie se tradiční jihoevropské destinace mohou těšit naší opatrné důvěře, která se může přetavit v oprávněnou naději na dovolenou u moře. Možné jsou dva přístupy, jak toho dosáhnout. Jednotná unijní metodika, která ale nebude jednoduchá, protože na tom vždy některé země budou hůře.

Další a patřičně schůdnější možností je přímé dvoustranné jednání. To znamená jednání našeho kabinetu s vládami Chorvatska a Řecka. Pro obě země je turismus důležitá součást národního hospodářství, takže je v jejich vlastním zájmu neklást zbytečné překážky. A tak i dané vlády činí. Stejně tak by to mělo být i v případě naší vlády, pokud chce dát občanům možnost volby.

Idea zdravotního koronavirového pasu je dobrá. Stejně tak testy prováděné v zemi odjezdu. To znamená na cestě z České republiky a pak na cestě zpátky. Opatření, která obě přímořské země chystají, jsou zřejmá. Větší rozestupy mezi stoly v hotelech i lehátky na plážích, dodržování hygienických návyků a podobně. Už teď se ale otevřely kupříkladu pláže v Řecku, byť zatím jen neorganizované. Řecký premiér řekl, že sezona může začít 1. července, Chorvatsko chce začátek co nejdříve.

Zahájení turistické sezony by ovšem české vládě nemělo ležet na srdci jen kvůli možnosti občanů cestovat do zahraničí. Turismus je také velký zdroj příjmů pro Českou republiku. V roce 2019 se v ní ubytovalo přes 21 milionů turistů (více zde). Jejich útrata může přispět k opětovnému částečnému naplnění státní kasy, v níž zeje nemalá díra kvůli karanténním opatřením, která se vláda naštěstí pokusila vynahradit.

České hranice jsou sice momentálně formálně otevřené, ale moc daleko se přes ně dostat nedá. Kupříkladu ne více než čtyři dny starý test na koronavirus, o kterém nikdo neví, kde ho v zahraničí vzít, je faktické zavření hranic pro delší cestování. Případný požadavek na další potvrzení lékaře, že test je opravdu test, už hraničí s absurdností.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Správně to činí například v Rakousku, kde se začaly testy dělat na letišti a za pár hodin člověk ví. Stejně je tomu v Řecku. Může to být i v Chorvatsku, u nás a v jiných zemích, které nákazou moc netrpí. V zájmu svobody pohybu cestovatelů na vlastní pěst, jistoty klientů, kteří si už u cestovek koupili zájezdy, i opětovného nastartování části ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám