Hlavní obsah

Rekordní rok. V Česku se loni ubytovalo přes 21 milionů turistů, výrazně přibylo Číňanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V českých hotelech, penzionech a kempech se v loňském roce ubytovalo rekordních 21,3 milionu hostů. Oproti předchozímu roku jde o nárůst o 6,4 procenta. Rok 2018 byl rekordní i z hlediska počtu strávených nocí v hromadných ubytovacích zařízeních, kterých bylo přes 55 milionů. Vyplývá to z údajů, jež Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil ve čtvrtek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V Praze se loni ubytovalo 7,9 milionu hostů, převažovali zahraniční turisté.

Článek

Počet domácích a zahraničních hostů byl téměř vyrovnaný. Domácí návštěvnost se přitom meziročně zvýšila o více než osm procent, zatímco zahraniční stoupla o 4,7 procenta.

„Nejvíce zahraničních hostů přijelo loni ze sousedního Německa a jejich počet poprvé překonal dva miliony,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ Pavel Vančura.

Další v pořadí byli návštěvníci ze Slovenska, Polska a Číny. Počet turistů z Číny přitom jak ve čtvrtém čtvrtletí, tak za celý rok meziročně vzrostl o více než 26 procent. Nárůst počtu čínských turistů je v první desítce jednoznačně nejvýraznější.

V Praze se loni ubytovalo 7,9 milionu hostů, meziročně o 3,2 procenta více. Převažovali zahraniční turisté, významně však přibylo i návštěvníků z tuzemska.

Téměř ve všech krajích republiky se meziročně zvýšila návštěvnost z hlediska počtu příjezdů i přenocování. Pouze na Pardubicku došlo k poklesu počtu ubytovaných hostů o procento a počtu přenocování 0,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám