Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Svatoplukové na pravici a potrefený Babiš

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Lidi, kdybyste náhodou nevěděli: předseda sněmovního výboru má víc peněz, jezdí na zahraniční cesty, a když chce nějaký politik z nějaké strany tuto funkci, tak mu o nic jiného nejde. Věřte tomu! Řekl to totiž politik, který se zrovna v hodnotě funkcí vyzná náramně.

Umí to taky s dotacemi, dokonce i z Evropské unie. Ale hlavně s tou funkcí. Teď vám něco předvedu. Výši majetku Andreje Babiše v okamžiku, kdy ještě nebyl ministrem financí a prvním vicepremiérem, najdete zde. Číslo si někam poznamenejte, abyste ho pak mohli porovnat s jiným údajem. Ten ukazuje výši Babišova majetku po čtyřech letech, poté, co oddaně sloužil ve funkcích, viz zde.

Kdo je líný počítat, rád vypomohu. V období, kdy byl Babiš ministrem financí, vyrostl jeho osobní majetek o 48 miliard korun. Pravděpodobně jde o nedopatření, ke kterému dochází maximálně jednou za deset let. Můžeme se aspoň jako občané a daňoví poplatníci pyšnit skvělými výsledky, které po sobě Babiš na financích zanechal.

Taky jeho nástupce Ivan Pilný (ANO) za to Babiše ihned po svém nástupu patřičně pochválil: „Je to moje první zasedání vlády, jsem tady s prázdnýma rukama, ale chtěl bych říct, že mám v podstatě dvě zprávy. Za prvé ta špatná možná, státní kasa je prázdná...“ zde. Aj ta krajta, zase nedopatření, ke kterému dochází maximálně jednou za dvacet let… O těch zajišťovacích příkazech Finanční správy vůči podnikatelům radši ani nic psát nebudu, aby nedošlo ještě k dalším nedopatřením.

Dost ale bylo Babiše. Reakce potrefené husy od něj totiž přišla na rozhodnutí ODS, lidovců, TOP 09 a STAN, jejichž lídři oznámili, že ve Sněmovně budou v některých věcech postupovat jednotně. Pro tento účel ustavili dočasnou strukturu nazvanou Demokratický blok. Poslanecké kluby zmíněných stran a hnutí se tímto neruší. S ANO ale chtějí jednat společně, silou 48 mandátů. Demokratický blok požaduje dvě místa místopředsedů Sněmovny a vedení sedmi výborů. Právě proto Babiš tolik zuří.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Výhoda jednání jménem bloku místo nekoordinovaných vstupů jednotlivých partají je totiž zjevná pro strany, které blok vytvořily. Stejně tak je zřetelná nevýhoda pro toho, proti němuž jsou z pověření voličů ochotny tvrdě bojovat v rámci demokratického systému. To je obdobné jako s Vladimirem Putinem a EU. Politika Kremlu je proto tak vehementně zacílena na rozbití Unie na jednotlivé státy, že s těmi – například s Českem – by si pak poradil dost snadno. Ostatně to věděl už starý Svatopluk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám