Hlavní obsah

Zvířata z kyjevské rezervace dorazila po strastiplném převozu do Polska

Šest lvů, šest tygrů, dva karakalové a pes hyenový ze zvířecí rezervace v ukrajinském Kyjevě ve čtvrtek dorazili do zoologické zahrady v polské Poznani. Přesun zvířat se konal s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu a s tím spojené nebezpečí pro zvířata. Převoz doprovázelo mnoho problémů a trval několik dní, píše server The Independent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kyjevská zoo je zavřená, zvířata v ní ale zůstávajíVideo: Reuters

 
Článek

S ohledem na přímé ohrožení zvířat způsobené ostřelováním nedalekého letiště ruskými vojsky se ředitelka kyjevské rezervace Natalia Popova rozhodla část svých zvířat evakuovat.

Domluvila se na spolupráci se zoologickou zahradou v polské Poznani a následně se musela rozhodnout, která z celkem 80 zvířat mají největší šanci cestu do sousední země přežít.

Nakonec vybrala šest lvů, šest tygrů, dva karakaly (kočkovitá šelma) a psa hyenového. Konvoj se zvířaty byl na cestě dlouhých šest dní, během nichž se musel schovávat před ruskými tanky a objíždět vybombardovaná města.

Foto: Profimedia.cz

Zvířata absolvovala dlouhou a strastiplnou cestu.

Na cestu se ošetřovatelé a další pomocníci spolu se zvířaty vydali už v sobotu, brzy se však museli vrátit zpět, neboť narazili na ruské vojsko.

„V ten moment mi Natalia volala a šeptem mi sdělila, že vidí tanky. Prosila jsem ji, ať tam zvířata nechá a zachrání alespoň sebe. Odmítla,” svěřila se Daily Mailu ředitelka poznaňské zoo Ewa Zgrabczyńska.

„Museli se mnohokrát vracet, protože všechny cesty byly vyhozené do vzduchu, plné děr, s takovým nákladem se nedalo projet. Proto to trvalo tak dlouho. Teď jsou ale tady a my tomu stále nemůžeme uvěřit,” uvedla další pracovnice polské zoo Malgorzata Chodyla.

Všechna zvířata, včetně tygřích mláďat, strastiplnou cestu přežila. Ošetřovatelé však mají obavy o 17letou tygří samici, která jeví velké známky únavy. Lvy a psa hyenového možná brzy čeká další přesun, neboť o ně projevila zájem zvířecí rezervace v Belgii.

Další zvířata na záchranu čekají

Zachráněná zvířata z rezervace jsou však bohužel s přihlédnutím na asi čtyři tisíce dalších jedinců v zoologické zahradě v Kyjevě, včetně slonů, velbloudů a jediné gorily v Ukrajině, kapkou v moři.

Raději zemřu, než abych zvířata opustil, říká provozovatel útulku v Kyjevě

Koktejl

Kyjevská zahrada dle Independentu prozatím žádná ze svých zvířat nikam nepřesunula. Aktuálně má přitom zásoby pouze na následujících 10 dní.

Slonům a některým dalším zvířecím druhům ošetřovatelé podávají sedativa, aby byli během okolních explozí a střelby klidnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám