Hlavní obsah

Zkázu křižníku Moskva předpověděly děti v sovětském animovaném filmu

Aktualizováno

Sovětský animovaný film Tajemství potopených lodí ze začátku 70. let minulého století je v důsledku událostí posledních dní nazýván „prorockým“. Objevuje se v něm totiž loď s písmenem Z i ponorka Neptun s dětskými pionýry, kteří na své výzkumné cestě objeví právě potopenou nepřátelskou loď.

Ukázka z animovaného snímku Tajemství potopených lodí

 
Článek

Hitem sociálních sítí se stal téměř půlstoletí starý sovětský animovaný film Tajemství potopených lodí. Ve filmu jsou totiž detaily, které zapadají do současnosti. Někteří uživatelé označují snímek dokonce za „prorocký“.

Objevila se v něm nejen loď s písmenem Z, ale také ponorka s označením Neptun. Právě zbraň s tímto názvem, protilodní systém RK-360 MC Neptun, Kyjev údajně využil proti Moskvě.

Odvedenec, 19 let. Rusové zveřejnili první jméno oběti z potopeného křižníku Moskva

Válka na Ukrajině

Příznačné jsou i hlášky filmových hrdinů, trojice dětí, které při pobytu v pionýrském táboře u Černého moře hledají ve výzkumné ponorce poklad.

Fašistické torpédoborce označovali písmenem Z

„Podívejte se loď, potopená loď,“ hlásí děvčátko Taňa poté, co děti najdou vrak a odhalí na jeho trupu nápis Z29, skutečný název německého plavidla ze 40. let.

„Je to jasné. To je fašistický torpédoborec,“ odpovídá chlapec Seva, organizátor dobrodružství sovětských pionýrů.

„Jak to víš?“ ptá se ho chlapec Borja. „Četl jsem to. Fašistické torpédoborce označovali písmenem Z,“ vysvětluje.

První záběry hořícího křižníku Moskva před jeho potopením

Válka na Ukrajině

Ukrajinští uživatelé si také všimli, že dívka z trojice pionýrů má na sobě žlutomodré šaty, tedy v ukrajinských barvách.

Ruská nezávislá média upozornila, že ruští uživatelé si na YouTube nemohou otevřít tento snímek studia Sojuzmultfilm, z jehož dílny film z roku 1973 pochází.

Reklama

Výběr článků

Načítám