Hlavní obsah

Zhrzená exmanželka měla ukrást bývalému muži lidské mozky a těla z jeho skladů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuriozním případem dvou znesvářených manželů se musí zabývat moskevská policie. Jedenačtyřicetiletý Danila Medveděv vlastnící společnost KrioRus, která nabízí svým klientům zmrazení, jež jim má zajistit nesmrtelnost, obvinil svou exmanželku, že mu ukradla zmražené mozky a těla jeho klientů a chtěla je převézt do skladů své nové společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Danila Medveděv (vlevo) u jedné z nádrží krtáce po založení společnosti v roce 2010.

Článek

Kryonika je jedním ze snů lidstva, jak se stát nesmrtelným. Jde o uchovávání lidí (nebo i zvířat) zmrazením jejich mozků či celých těl. V současnosti může být takto zmražen jen ten, kdo je prohlášen za mrtvého. Kryoprezervace je navíc nezvratná, věda nezná způsob, jak mohou být tito lidé přivedeni zpět k životu.

Víra, že by se to mohlo v budoucnu změnit, je však silná u řady lidí a pro mnoho společností to znamená výnosný obchod. Jde totiž o poměrně nákladnou záležitost. V případě firmy KrioRus klient za zmrazení mozku zaplatí 15 tisíc dolarů (zhruba 322 tisíc korun) a za kryoprezervaci celého těla pak 36 tisíc dolarů (820 tisíc korun). Vedle toho firma nabízí zamražení zvířecích mazlíčků.

Osm desítek těl a mozků

Donedávna Medveděv provozoval svou firmu se svou manželkou, devětapadesátiletou Valerií Udalovovou. Ve skladu nedaleko Moskvy bylo v nádržích s tekutým dusíkem skladováno přes osm desítek těl a mozků.

Jenže manželské neshody vedli k rozchodu osobnímu i profesnímu. Udalovová si založila vlastní společnost Open Cryonics v Tverské oblasti. Minulé pondělí pak se svým týmem vpadla do laboratoře svého bývalého manželka a odvezla odsud pozůstatky klientů – tedy zmražené mozky a těla.

Přivolaná policie podle Medveděva dokázala zadržet několik dodávek s klienty, sama Udalovová prý však zmizela s několika mozky. Oba exmanželé tvrdí, že vlastnická práva „na klienty“ mají právě oni. Jejich nároky policie šetří.

Bývalí manželé obviňují jeden druhého

„Valeria to neudělala dobře, prostě podváděla,“ uvedl Medveděv v rozhovoru pro ruskou televizi RTVi. „Hrozilo riziko poškození. Je nemožné převážet nádrže v horizontální poloze,“ dodal Medveděv. Expert z jeho společnosti posléze doplnil, že došlo k zahřátí těl, protože se množství tekutého dusíku z nádrží vylilo.

Ruská firma prodává nesmrtelnost. Pacientům zmrazí mozek i celé tělo

Koktejl

Udalovová naopak tvrdí, že těla patří jí, bývalý manžel dělá vše jen pro peníze a bojuje proti kryonice jako takové.

Pro obě společnosti však může být alarmující zejména fakt, že pokud už lidé začnou věřit, že jejich tělo může být někdy v budoucnu oživeno, jistě je znepokojí, že jejich cestu za nesmrtelností mohou ohrozit manželské rozepře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám