Hlavní obsah

Žena v 81 letech surfuje na vlnách mezi řeckými ostrovy

Novinky, pal

Říká se, že věk je jen číslo. A jestli pro tohle rčení existuje nějaký důkaz, je jím 81letá surfařka Anastasia Gerolymatosová, která v sobotu 24. srpna doplula v Řecku ze Skaly na ostrově Kefalonia do Kyllini na Peloponésu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 81letá Řekyně překonala světový rekord ve windsurfinguVideo: Caters News / Anastasia Windsurfer, AP

 
Článek

Kdo má zkušenosti s windsurfingem, ví, že uplout na surfu 18 námořních mil (přes 33 kilometrů) není nic jednoduchého. 81leté Gerolymatosové se to podařilo, trvalo jí to šest hodin a svým počínám se zapsala do knihy rekordů.

Důchodkyně z řecké Kefalonie začala se surfováním na dovolené na Kanárských ostrovech v roce 1981, když jí bylo 43 let.

„Byla jsem na dovolené, když jsem viděla mladého muže, jak surfuje po Atlantiku. Od té chvíle jsem se do tohoto sportu zamilovala,“ vzpomíná dnes šedovlasá babička tří vnoučat.

Začátky nebyly jednoduché

„Šla jsem pak hned do půjčovny surfů. Když jsem řekla, že to chci taky zkusit, smáli se a moc mi nevěřili, že bych to dokázala. Nakonec mě však nechali jít do vody,“ vzpomíná nejstarší surfařka světa na své začátky.

Měla potíže se vůbec se surfem otočit a manipulovat s ním, ale nevzdala se a o několik let později si koupila vlastní prkno. „I v obchodě se na mě dívali zvláštně, ale to už jsem věděla co a jak a hned jsem s tím vyrazila do vody,“ popisuje vitální Gerolymatosová. Od té doby už surfovala v řeckých i dalších mořích.

Jde si za svým snem

Mladým lidem chce vyslat svým počínáním zprávu, aby se nikdy nevzdali svých snů. Ona sama se přestěhovala z rodného Řecka, kde ovšem stále tráví většinu letní sezóny, do švýcarského Curychu. Má dvě děti a pracovala v restauraci jako kuchařka.

Anastasia fandí i dalším sportům, ke svým 70. narozeninám dostala let kluzákem. Ráda se také projede na kánoi. Ale její hlavní vášní je windsurfing.

Poslední tři měsíce strávila plánováním své dlouhé surfové cesty. Jejím snem je vybudovat sklad surfařského vybavení na její oblíbené pláži na Kefalonii.

„Věk nehraje roli, všechno je to v mysli,“ má jasno surfařka.

Reklama

Výběr článků

Načítám