Hlavní obsah

Nejstarší potápěč světa v 96 letech překonal v kyperských vodách svůj vlastní rekord

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 31. srpna s třídenním zpožděním oslavil veterán z druhé světové války Ray Woolley své 96. narozeniny tím, že už potřetí překonal vlastní rekord coby nejstarší aktivní potápěč na světě. Poblíž Kypru prozkoumával vrak lodi v hloubce odpovídající zhruba 15patrovému věžáku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 96letý válečný veterán překonal svůj osobní rekord v potápěníVideo: Reuters

 
Článek

Ray Woolley, který se poblíž kyperské Larnaky potápěl k vraku nákladní lodě Zenobie, pokořil svým ponorem i další, tentokrát osobní rekord. Ponořil se totiž do hloubky 42,4 metrů a ve vodě strávil 48 minut. Jeho předchozí maximum bylo 40,6 metrů a 44 minut pod hladinou.

„Je to neskutečné. Už se potápím 59 let a některé ponory prostě člověk nezapomene, už jen proto, že je s vámi při tom tolik potápěčů,“ komentoval pro Reuters válečný veterán ponor, kterého se zúčastnilo dalších 47 potápěčů.

„Dokud se můžu potápět s kamarády a dokud se oni chtějí potápět se mnou, můžu doufat, že se budu potápět i příští rok,“ dodal energický Ray Woolley.

Odmítám přijmout skutečnost, že stárnu

Otázkou je, kam se Woolley potopí příště. Jeho současný cíl, vrak lodi Zenobia, je vyhledávaným místem milovníků ryb i adrenalinu. Tanker Zenobia se potopil v roce 1980 ve vzdálenosti 1400 m od pobřeží. Vrak je dlouhý 172 m a široký 28 m.

Vrak má 3 poschodí, kde byla naložená auta. Horní je jako velký tunel a je bezpečné i pro začínající potápěče. Druhé patro, nižší, je pro zkušenější a je už do něj potřeba baterka. Nejnižší patro je prý jen pro ty, co rádi čistí výstroj od oleje.

Dá se předpokládat, že i další potápěčský cíl najde Ray Woolley ve Středozemním moři. Letitý potápěč totiž v současnosti na Kypru žije. Ve II. světové válce byl radiovým spojovatelem a pochází z městečka Port Sunlight v severozápadní Anglii.

V září o něm bude na filmovém festivalu v Bosně a Hercegovině uveden dokument s názvem „Život začíná v 90 letech“. V jeho traileru říká Woolley: „Odmítám přijmout skutečnost, že stárnu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám