Hlavní obsah

Zaměstnání snů. Hledá se průvodce místy, kde dospívaly popové ikony

Novinky, pal

Hledá se beatlemaniak. To je zhruba hlavní sdělení inzerátu, který vyvěsila britská organizace National Trust. Ta se zabývá ochranou památek a přírody v Anglii, Walesu a Severním Irsku. Do její správy spadají i dva domy, kde vyrůstaly jedny z největších osobností moderní hudební historie Paul McCartney a John Lennon. A právě k těmto domům se hledá průvodce.

Foto: ČTK

Skupina Beatles v dobách největší slávy.

Článek

Pokud máte rádi – tedy spíš pokud bezhlavě milujete hudební skupinu Beatles a umíte jednat s lidmi, možná byste měli zpozornět, aby vám neutekla práce vašich snů. Společnost National Trust totiž hledá průvodce, který by vodil turisty po adresách Forthlin Road 20 v Allertonu v jižní části Liverpoolu a Menlove Avenue 251.

Na první adrese žil Paul McCartney od svých 13 do 22 let a bylo zde napsáno přes sto písní slavné liverpoolské kapely. Na té druhé vyrůstal John Lennon, který v domě své tety Mimi postaveném ve 30. letech 20. století žil od pěti do dvaadvaceti let. Podle McCartneyho i zde byla napsána minimálně jedna píseň, jedná se o skladbu I’ll Get You.

Příležitost, která se naskytne jednou za život

Donedávna na Forthlin Road provázela návštěvníky 71letá Sylvia Hallová. „Paul McCartney byl po osm let součástí mého života,“ vzpomíná na své poslední zaměstnání před nástupem do důchodu.

„Musíte být připraveni na různé otázky, třeba ‚Kde je pohřbena Paulova matka?‘ nebo ‚Jaký byl oblíbený dýmkový tabák Paulova otce Jima?“, přibližuje Hallová, co případného průvodce čeká.

Dům ukázala i řadě slavných osobností, například americké zpěvačce Debbie Harryové nebo písničkářům Jamesi Taylorovi a Jacksonovi Browneovi. „Ale každý návštěvník je jedinečný,“ dodala Sylvia Hallová.

Album Abbey Road je po padesáti letech opět první

Kultura

„Úspěšný zájemce o tuto pozici by měl projevit dostatečnou lásku k Beatles, těmto unikátním místům, kde se psala novodobá historie hudby i dostatek entuziasmu k našim návštěvníkům,“ shrnul požadavky Simon Osborne, správce majetku National Trust v Liverpoolu. Podle něj se jedná o příležitost, která se komukoliv naskytne jen jednou za život.

Výše platu průvodce nebyla zveřejněna.

Reklama

Výběr článků

Načítám