Hlavní obsah

Veverčat se ujala děčínská zoo

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Několik měsíců prázdná expozice veverek obecných v děčínské zoologické zahradě opět ožila. Zabydluje se v ní sourozenecký pár veverčat, který neměl úplně jednoduchý start do života. Jen pár týdnů stará mláďata našli strážníci českokamenické městské policie v místním parku vypadlá z hnízda a krvácející. Obě utrpěla otřes mozku.

Foto: Zoo Děčín

O veverky se v děčínské zoo stará chovatelka Klára Křížková

Článek

„Nechali jsme veverčata vyšetřit veterinární lékařkou, byla dehydratovaná a nevážila víc než 50 gramů. Ve volné přírodě by nepřežila, ale my jsme jim dali šanci a zahájili umělý odchov. Následovalo krmení speciální náhražkou mléka každé tři hodiny, a to i v noci, a pravidelné masáže bříšek a genitálií kvůli správnému vyměšování,“ popsala péči o mláďata chovatelka Klára Křížková. V její péči zůstala veverčata několik týdnů.

Nyní už využívají expozice, která je plná veverčích vychytávek. „Jsou to třeba speciální krmítka s otvírací stříškou z plexiskla, ze které si vyndávají nejrůznější dobroty, ale i houpačky, lana na šplhání, několik hnízdních budek – veverky se rády stěhují, ať už kvůli predátorům, nebo zakládání spižíren,“ doplnila chovatelka.

Veverky obecné najdou návštěvníci děčínské zoo v komplexu Expozice Českosaského Švýcarska, nedaleko jezevce lesního.

Reklama

Výběr článků

Načítám