Hlavní obsah

V pražské zoo uhynulo mládě ježury. Bylo první, které se zde vylíhlo

Praha

V zoologické zahradě v Praze uhynulo mládě ježury australské, které tam přišlo na svět v dubnu. Bylo to první mládě ježury, které se v pražské zoo vylíhlo. Zvíře uhynulo na začátku listopadu, do té doby dobře prospívalo. Podle laboratorních vyšetření způsobila smrt mláděte infekce. Zoo to v neděli oznámila na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Ježura australská (Tachyglossus aculeatus) - ilustrační foto

Článek

„Laboratorním vyšetřením byla zjištěna smíšená bakteriální infekce, edém a akutní zánět plic, akutní zánět jater, dilatace žaludku potravou a známky akutního oběhově pulmonálního selhání. Jak k infekci došlo, nám není známo, ale vzhledem k rychlému průběhu jsme na vzniklý stav ani nemohli nijak reagovat,“ informovala zoo v pražské Troji.

Odchov ježury je podle pražské zoo náročný a v prostorách zoo je spíše vzácností. Kritický je zhruba sedmý měsíc od narození mláděte, kdy malá ježura přechází na pevnou stravu. Odchov ježury australské se v posledních 20 letech podařil pouze třem zoologickým zahradám a v minulém století evropské zoologické zahrady ježury odchovaly jen jedinkrát, uvedla zoo v tiskové zprávě v červenci.

Hasiči sundávali v olomoucké zoo pandu červenou ze stromu

Krimi

Ježury patří mezi primitivní savce. Samice snáší vejce, z něhož se zhruba po deseti dnech vylíhne mládě, které se následně vyvíjí ve vaku na matčině břiše. Tam tráví asi osm prvních týdnů života a živí se mateřským mlékem, které olizuje z tzv. mléčného políčka na břiše matky. Poté, co mládě vyleze z vaku matky, zůstává ještě několik měsíců v hnízdě.

Černobílé bodliny, díky nimž jsou ježury podobné ježkům, mají novorozenci ukryté pod kůží a objevují se postupně. Ve volné přírodě je možné ježury vidět v Austrálii a Tasmánii, kde obývají kamenité stepi a polopouště.

Dospělí jedinci, kteří váží až šest kilogramů, se živí mravenci a termity. Citlivým čenichem vypátrají jejich hnízdo a lepkavým jazykem vtahují hmyz do trubičkovité bezzubé tlamy. V případě ohrožení se ježura většinou zahrabává do země a naježí bodliny. Samci mají navíc na zadních nohou ostruhu, do níž ústí jedová žláza.

Reklama

Výběr článků

Načítám