Hlavní obsah

V knihovně objevili 120 let starou čokoládu. Stále by se dala jíst

Novinky, Jakub Štěpánek

Australská národní knihovna učinila unikátní nález. Ve 120 let staré krabičce objevila čokoládu, která kdysi patřila australskému spisovateli a básníkovi Andrewovi „Banjo” Patersonovi. Cukrovinku v zachovalém stavu objevili v Cannbeře v plechové krabičce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Krabičky s čokoládou Cadbury byly rozdávány královnou Viktorií vojákům během druhé búrské války na přelomu 19. a 20. století mezi anglickými a búrskými kolonizátory Jižní Afriky. Právě v Africe působil Paterson jako válečný zpravodaj.

Ačkoliv je čokoláda stará zhruba 120 let, v plechové krabičce zůstala relativně nepoškozená a zachovala si původní konzistenci. „Po otevření se vylinula velmi zajímavá vůně,” uvedla Jennifer Toddová z australské knihovny.

Čokoláda byla rozdávána zejména vojákům, krabičky se ale staly zajímavým materiálem k obchodování. Spekuluje se, že Paterson získal čokoládu v roce 1899 právě od jednoho z vojáků a následně ji poslal domů do Austrálie.

Krabička nyní poputuje mezi ostatní předměty, které se po spisovateli a novináři, jenž pracoval i během první světové války jako řidič sanitky, dochovaly. Banjo Paterson zemřel v roce 1941 ve věku 76 let. O dva roky dříve mu byl udělen Řád britského impéria v hodnosti komandéra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám