Hlavní obsah

V knihovně objevili 120 let starou čokoládu. Stále by se dala jíst

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australská národní knihovna učinila unikátní nález. Ve 120 let staré krabičce objevila čokoládu, která kdysi patřila australskému spisovateli a básníkovi Andrewovi „Banjo” Patersonovi. Cukrovinku v zachovalém stavu objevili v Cannbeře v plechové krabičce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Krabičky s čokoládou Cadbury byly rozdávány královnou Viktorií vojákům během druhé búrské války na přelomu 19. a 20. století mezi anglickými a búrskými kolonizátory Jižní Afriky. Právě v Africe působil Paterson jako válečný zpravodaj.

Ačkoliv je čokoláda stará zhruba 120 let, v plechové krabičce zůstala relativně nepoškozená a zachovala si původní konzistenci. „Po otevření se vylinula velmi zajímavá vůně,” uvedla Jennifer Toddová z australské knihovny.

Čokoláda byla rozdávána zejména vojákům, krabičky se ale staly zajímavým materiálem k obchodování. Spekuluje se, že Paterson získal čokoládu v roce 1899 právě od jednoho z vojáků a následně ji poslal domů do Austrálie.

Krabička nyní poputuje mezi ostatní předměty, které se po spisovateli a novináři, jenž pracoval i během první světové války jako řidič sanitky, dochovaly. Banjo Paterson zemřel v roce 1941 ve věku 76 let. O dva roky dříve mu byl udělen Řád britského impéria v hodnosti komandéra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám