Hlavní obsah

Umělci ve výlohách pražských barů předvádějí akrobacii, tanec i zpěv

Praha

Umělcům chybí publikum a majitelům barů a restaurací zase zákazníci. Proto umělci ze souboru Cirk La Putyka nezahálí a vymýšlí nové a nové způsoby, jak se divákům přiblížit a pomoci tak nejen sobě, ale tentokrát i právě majitelům pražských podniků. V reportáži si tak můžete prohlédnout tanečníky, akrobaty nebo i zpěváky, kteří v rámci vládních opatření vystupují pro veřejnost za sklem.

Oživujeme výlohy: Umělci ve výlohách pražských barů předvádějí akrobacii, tanec i zpěvVideo: Novinky

 
Článek

Ve čtvrtek bylo kolem sedmi pražských podniků rušno. V jejich výlohách totiž předváděli artisté své umění. Chtějí tímto způsobem upozornit na zavřené obchody i zaškrcenou kulturu. Kolemjdoucí mohli na místě podpořit jak daný podnik samotným nákupem přes okénko, tak vystupující umělce dobrovolným příspěvkem.

„Kultura a zavřené obchody, obchody a zavřená kultura. Je nás hodně. Jsme v dost podobné situaci. Ale rozhodli jsme se, že spojíme síly, že to nevzdáme, i když k tomu spousta z nás nemá daleko. Chceme se navzájem podpořit. Chceme společně ukázat, že potřebujeme pomoc,“ řekl principál souboru Cirk La Putyka Rosťa Novák.

Divadelní pětiminutovky pro každého. Soubor otevřel Výdejní okénko kultury

Domácí

Ve výlohách podniků Harddecore, Hoffa, Čili bar, Autentista, 100class concept store či EMA espresso bar se představili například Andrej Rády, Erika Stárková, Zbyněk Šporc, Iby Pop, Michal Štulík, Kateřina Jáglová, Helena Nováčková, Martin Kadrnožka, Jakub Slovák, Viktorie Georgiev nebo Ethan Law.

Plánují reagovat na aktuální situaci

V plánu je pokračování Oživených výloh i v dalších týdnech. „Dáváme si cíle nejen lidi bavit, ale budeme v dalších týdnech ve vitrínách reagovat na současnou situaci, na věci, které se nás týkají, ať už je to očkování, systém PES... ta informovanost je důležitá. Myslím, že by to kultura měla dělat mnohem aktivněji,“ prozradil Novinkám Novák.

Akce by měla sloužit zároveň jako výzva pro umělce i všechny zavřené podniky. „Pokud jste umělec, herec, zpěvák, tanečník, básník, podpořte svůj oblíbený obchod, bar, restauraci tím, že obsadíte jejich výlohu a nabídnete zákazníkům kus svého umění. Jste-li majitel výlohy podniku, který se snaží tuto dobu přečkat aktivně, poskytněte svoji výlohu či vitrínu umělcům,“ vyzval Novák.

Soubor Cirk La Putyka reagoval na koronavirová opatření neumožňující tvorbu živých kulturních událostí již několika akcemi. Například nabídl happening Ústředna78 nebo otevřel vedle kulturního prostoru Jatek78 v Praze takzvané Výdejní okénko kultury s krátkými představeními pro jednoho či dva diváky.

Z bývalého kina v pražských Vršovicích vzniká kulturní centrum. Pomoci má crowdfunding

Domácí

Nyní soubor připravuje i další netradiční projekty - oživení obecních rozhlasů pro šíření kultury, spolupráci se školami nebo křest knihy.

V prostoru divadla Jatka78 také zkoušejí novou inscenaci Runners v režii Víta Neznala s předpokládanou premiérou v červnu letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám