Hlavní obsah

Ukradené knihy za 84 milionů se našly pod podlahou

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Před více než třemi lety zmizelo na 240 vzácných knih ze skladiště britské celní zprávy ve Felthamu. Byla mezi nimi i první vydání knih, které napsal Galileo Galilei či Isaac Newton. Díky mezinárodní policejní spolupráci se podařilo téměř všechny knihy najít ukryté pod podlahou v jednom z domů na rumunském venkově nedaleko Bukurešti. V pondělí o tom informovala BBC.

Foto: Metropolitan Police

Vzácné nalezené knihy se mohly po letech opět vrátit majitelům.

Článek

V únoru 2017 se dva zloději dostali na střechu skladiště ve Felthamu a následně slanili ze stropu dvanáct metrů dolů, aby si odnesli na 240 knih v celkové hodnotě 2,5 milionu liber (zhruba 84 milionu korun). Akce zlodějů dostala přezdívku „Velká knižní loupež“ a policistům bylo od začátku jasné, že nejde o náhodnou krádež, nýbrž předem poctivě připravenou akci profesionálů.

Během tří a půl roku se policistům podařilo zjistit, že dva zloději byli součástí organizované skupiny, které se povedlo knihy dostat do Rumunska. Během října bylo zatčeno 12 osob a britští vyšetřovatelé odjeli ukradené cennosti vyzvednout.

Foto: Metropolitan Police

Knihy byly v Rumunsku schovány pod podlahou v naprosto nevyhovujícím prostředí.

Knihy patřily třem majitelům (dvěma z Itálie a jednomu z Německa) a byly mezi nimi i první výtisky děl Galilea Galilei či Isaaca Newtona ze 16. a 17. století. K dalším ukradeným knižním klenotům bezesporu patřily vzácné výtisky od Danteho či skici španělského malíře Goyi.

„Po třech a půl roce má konečně tenhle hrozný příběh šťastný konec,“ uvedl jeden z majitelů knih Ital Alessandro Riquier. „Odjížděl jsem do Bukurešti plný naděje, ale taky obav o poškozené knihy. Bylo to skvělé vzít své knihy zase do rukou,“ dodal. Jeho obavy se však částečně naplnily.

Bývalý ošetřovatel ukradl ze zoo dva tučňáky. Prodal je na facebooku

Koktejl

Z 240 knih jich bylo nalezeno 236. Ovšem 83 z nich utrpělo škody, zejména proto, že byly vystaveny vodě a plísním. Řada z nich měla poškozené hřbety z důvodů nešetrné přepravy. I přesto mají majitelé důvod k radosti. Z poškozených knih je jich pouze 28 poškozeno tak, že budou potřebovat větší restaurační péči a 2 poničeny tak, že nepůjdou opravit.

Reklama

Výběr článků

Načítám